A DK és a Momentum is bejelentette jelöltjét. Többiek is jönnek hamarosan

2021-03-06 18:30 | #Előválasztás #Kaposvár #Politika

A héten két párt is bejelentette jelöltjét, hogy kit indítanak az őszi előválasztáson. A következő hetekben lehet számítani a többi szervezet bejelentésére is.

Mivel a koronavírus uralja a mindennapokat, így a figyelem sem akkora még az őszi előválasztásokon. Ennek megfelelően csak a legnagyobb közösségi oldalon lehetett értesülni a pártok bejelentéseire, hogy kiket indítanak az előválasztáson.

A DK, miután Gyenesei István jelöltségét személyes konfliktusok miatt a helyi szervezet nem támogatta, Varga Istvánt indítja az előválasztáson. A helyi DK Facebookoldalán a következőket írják róla: „1956-ban született Kaposváron. Azóta is itt él, ötven éve a diáktársai által ráragasztott Fakír néven is nagyon sokan ismerik. Egyetemi oktató, újságíró. Számos lap alapító főszerkesztője volt (Somogyország, Kaposvári Mutató, Kapos Extra, Városkép, Érdekes Újság). Nyolc esztendőn át a Kapos Tv és Rádió főszerkesztőjeként dolgozott. Vezetője volt az Enjoy Rádiónak, csaknem egy évtizeden át főszerkesztette Takáts Gyula Kossuth-díjas költővel a Somogy című irodalmi folyóiratot. PhD-disszertációját is Takáts Gyula prózájából írta. 2002-től a Kaposvári Egyetemen oktat, négy éven át a Kommunikáció Tanszék megbízott vezetője is volt. 

Csaknem tíz esztendeje a legnagyobb közösségi oldalon Kaposvári morzsák címmel várostörténeti emlékeket, forrásokat közöl. Ezekből a posztokból több kötetet is megjelentetett. 1986-ban megkapta a Somogyi Néplap Nívódíját, 1996-ban a Kaposvár Szolgálatáért, 2007-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.”

A Momentum is bejelentette jelöltjét Bereczki Dávid személyében, aki a párt kaposvári önkormányzati képviselője. A politikus jelenleg az ELTE Társadalomtudományi Karának Szociológia szakos hallgatója. 

A bejelentésről készült videóban Fekete-Győr András pártelnök elmondta, hogy le akarják zárni a rendszerváltást és ehhez új arcokra van szükség. Fő prioritásként a kórház, iskola, munkahely hármast nevezte meg. 

Bereczki Dávid 2017-ben kezdett politizálni a Momentumban. Problémának látja, hogy Kaposváron alacsonyak a bérek, illetve a központosítás, valamint a kulturális élet elsorvasztása súlyos károkat okozott a városnak. A képviselő elmondta, hogy a Fidesz rossz gazdája a városnak és itt az ideje, hogy „olyan várost teremtsünk, ahonnan nem kell elmenni, és ahova érdemes hazajönni.” A liberális politikus az összefogásban látja a megoldást, hogy el lehet kergetni Gelencsér Attilát, és 2022 után egy igazságos, szolidáris és fejlődő Magyarország alapjait lehet lerakni. Bereczki ígéri, hogy visszaszerzi a Csiky Gergely Színház és a Kaposvári Egyetem függetlenségét, valamint jól fizető munkahelyeket is létrehoz Kaposváron.

Tehát a két liberális párt már bejelentkezett az előválasztásra, de további bejelentések is várhatók a következő hetekben. Az MSZP részéről Pintér Attila, a szocialisták kaposvári elnöke, tűnik a legesélyesebb jelöltnek, aki akár az előválasztás megnyerésére is esélyes. A szocialisták országosan is megerősítették indulási szándékukat, hiszen Lamperth Mónika 2002-ben Szita Károlyt, 2006-ban Heintz Tamást verte meg a választáson, így presztizskérdés is számukra az indulás. 

Az LMP Felder Frigyest, az zöldek önkormányzati képviselőjét, vagy Szendefy Mária Szonját indíthatja, aki Kaposvár egyik legnagyobb vállalatának, a Magyar Cukor Manufaktúrának a pénzügyi igazgatója. A zöldek számára is fontos az indulás, hiszen a 2022-es választásra aktivizálni kell a zöld szavazókat. 

A Jobbik érdekes helyzetben van, hiszen a 2018-as parlamenti választásokon Mihaldinecz Gábor érte el a legjobb ellenzéki eredményt, azonban a többi somogyi körzetben domináns jobbikos jelölt van (Ander Balázs, Steinmetz Ádám, Potocskáné Kőrösi Anita), akik szinte biztos megnyerik az előválasztást, így Kaposvárra kevesebb figyelem koncentrálódhat. Ennek ellenére Mihaldinecz Gábor indítása kézenfekvő lenne.