Ambíciózus célok a Momentumtól: itt az Új Magyarország Terv

2021-03-07 19:07 | #Momentum #Fekete-Győr András #program

Nem aprózták el az ígéreteket.

Bemutatta programját a Momentum Mozgalom. Fekete-Győr András szerint az Új Magyarország Terv fő pillérei az oktatás megújítása finn minta alapján, az egészségügy brit mintára történő átalakítása, a zöld Magyarország megteremtése, a családok egyenlőségének biztosítása, valamint a 4 napos munkahét, a Magyarország-részvény, a rugalmas nyugdíj és az euró bevezetése. 

Vajda Viktória, a Momentum családpolitikusa többek közt az apahónapok bevezetéséről beszélt, amely alapján a GYED 14 hónapjából 3 a másik szülőnek járna. 

Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa és elnökségi tagja a tankötelezettség 18 évre való visszaállításáról beszélt, valamint arról, hogy minden 10 éven felüli diáknak laptopot vagy tabletet kell biztosítani, hogy a digitális készségek fejlesztése ne csak a középosztály gyermekeit illesse meg. 

Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa a rugalmas nyugdíj bevezetéséről, a 4 napos munkahét elérhetővé tételéről, a Magyarország-részvényről beszélt. 

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Főváros egészségügyi tanácsnoka elmondta, hogy a várólisták csökkentése céljából brit és német példára a magánszolgáltatókat is bevonjuk az állami betegellátásba. Lehetővé tesszük, hogy a hiányterületeken az állam szabályozott, szerződéses keretek között kapacitást vásároljon a magánellátóktól. Beszélt arról is, hogy a szűrővizsgálatok számának növelése érdekében államilag fizetett szabadnapokat biztosítunk. 

Az európai jogállam felépítéséről dr. Szigeti Flóra jogász beszélt, aki elmondta: 2 ciklusban maximalizáljuk a miniszterelnöki mandátumot, és bevezetjük a közvetlen köztársaságielnök-választást. 

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa a kultúra szabadságának fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy vissza kell adni a helyi közösségeknek a saját színházaikat, és be kell vezetni a kulturális közszolgálati jogviszonyt.

Naszádos Zsófia külpolitikai szakértő elmondta: a kormányváltás után felszámoljuk az országot behálózó orosz és kínai befolyást, azonnali, teljes körű átvilágítást hajtunk végre a nemzetbiztonságilag kiemelt jelentőségű intézményeinkben, itthon és külföldön is. Emellett bezáratjuk az orosz titkosszolgálat által irányított Nemzetközi Befektetési Bank budapesti kirendeltségét, és kitiltjuk a kínai cégeket a magyar telekommunikációs hálózatok építéséből. 

Lőcsei Lajos a magyarországi cigányság helyzetéről és a Momentum romapolitikájáról beszélt. Elmondta: "a magyarországi cigányság az elmúlt 30 év országos politikai csatározásának nagy vesztese. Az igazságtalan politikának köszönhetően generációkat veszítettünk el." Ennek érdekében fel kell számolni a szegregációt a közoktatásban, fel kell számolni a propagandában tapasztalható cigányellenes uszítást, támogatni kell a közszféra területén a cigány származásúak alkalmazását, valamint a roma színházak, roma múzeumok létrehozását. 

Urfi Máté, a Momentum Klímakörök vezetője a Momentum zöldpolitikájával kapcsolatban elmondta: 2050-re karbonsemlegessé kell tenni Magyarországot, évente legalább 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését kell elvégezni, és évente legalább 50 ezer új lakossági napelemes rendszert kell telepíteni.