Koronavírus: óriási bukás Orbán válságkezelése

2021-03-10 19:28 | #Orbán Viktor #Politika #Koronavírus #Gulyás Gergely

A koronavírus megjelenéséig az volt a közvélekedés, hogy az Orbán-kormány, minden hibája ellenére, legalább kormányzóképes. Ahogy az ereszcsatornán szörföző Szájer nem éppen a keresztény-konzervatív értékek megtestesítője, úgy az Orbán-kormány válságkezelése sem a kormányzóképesség mintapéldája. Sőt, totális kudarc.

De lássuk, hogyan bukott el az Orbán-kormány

Orbán Viktor tavaly, decemeber 18-án bejelentette, hogy képes megszervezni egy hétvége alatt a teljes lakosság beoltását. Majd idén március 5-én kénytelen volt elismerni, hogy képtelenek beoltani ennyi embert a hétvégére tervezett tömeges oltás alatt. De nemhogy a teljes lakosságot nem voltak képesek beoltani, hanem pár százezer ember beoltását sem voltak képesek levezényelni.

Olyan emberek halhatnak meg, akik ugyan megkapták az SMS-t, hogy mehetnek oltakozni, de a kormány szervezetlensége miatt nem kapták meg mégsem.

De a miniszterelnök március 5-én arról is hazudott, hogy eddig a háziorvosok a saját körzetükben ismertség alapján hívták oltásra az embereket. Ennek pont az ellenkezője igaz, hiszen a háziorvosok kész listákat kaptak, hogy kiket kell behívni és nem használhatták ki azt az előnyt, hogy ők ismerik a páciensek kórképét és ennek megfelelően oltanák be őket.

Ha visszatekintünk az egy évvel ezelőtti történésekre, akkor látszik, az Orbán-kormány már akkor elvesztette az irányítást a történések felett. 2020. március 13-án reggel Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy szó se lehet az iskolák bezárásáról, majd este bejelentette: bezárják az iskolákat.

Gulyás Gergely 2020. március 19-én tartott kormányinfón a megfázáshoz hasonlította a koronavírus tüneteit és kiemelte, akinek nincs egyéb betegsége, arra nem veszélyes a vírus. Ebből is látható volt, hogy a kormány próbálta bagatellizálni a vírust, holott már akkor nyilvánvaló volt, hogy nem hasonlítható össze az influenzával.

Orbán Viktor 2020. április 7-én kijelentette, hogy minden rendben, a kormány a helyén és minden működik. Ezek után sikerült az EU országok közül a legrosszabb szerződést megkötni Kínával a lélegeztetőgépek kapcsán. A németeknél és az olaszoknál tízszer, a hollandoknál harmincszor (!) drágábban vásárolt az Orbán-kormány készülékeket. Ezután Orbán Viktor szeptember 18-án elment egy kórházba, ahol egy ügyeletes orvossal próbálta hitelesíttetni a katasztrofális lélegeztetőgép beszerzést. Ez is totális csőd volt, mivel az orvos elmondta, eddig sem a lélegeztetőgépek számával volt gond, hanem az azt kezelő személyzet hiányával.

Ezt követően november 11-én ismét korlátozásokat vezetett be a kormány, melyet már az utcán masírozó katonákkal nyomatékosítottak. Kötelező maszkhasználat és 8 óra utáni kijárási korlátozás lépett életbe, majd 2021. február 12-én Orbán Viktor bejelentette, hogy további korlátozásokat nem tart szükségesnek, sőt ezt kifejezetten ellenzi is.

Természetesen ez a kijelentés is megbukott, Gulyás Gergely március 4-én bejelentette a szigorításokat, iskolák, óvodák, üzletek bezárását.

Azt már megemlíteni is alig érdemes, hogy Orbán Viktor azt is megígérte, húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első oltását. Na, ettől fényévekre van a kormány, nemhogy a regisztráltak nem kapják meg, de még a veszélyeztetetteket sem biztos, hogy be tudják oltani.

De mindezen nem kell csodálkozni, hiszen Lázár János 2017-ben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal minisztériumba olvasztásával adta meg a kegyelemdöfést a 2011 óta tartó járványügyi intézményrendszer totális leépítésének. Az állami intézményrendszer leépítésével a Fidesz hatalmas veszélybe sodorta a magyarokat. Ennek köszönhető, hogy az Orbán-kormány totális csődöt mondott a járványkezelésben, és ennek köszönhető, hogy az elkerülhető halálozásokat nem lehet elkerülni.