MOK: Szándékosan vezeti félre a magyarokat a kormány a koronavírus elleni oltások szervezésével kapcsolatban

2021-03-15 16:04 | #Magyar Orvosi Kamara #Vakcina #védőoltás #Koronavírus

Nincs elég vakcina, mégis azt sulykolják, hogy van.

„Sajnos a COVID járvány egyre nagyobb veszélyt és terheket okoz szinte mindenki számára. Háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak és egyre nehezebben viselik a terhelést"

hangsúlyozza a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete.

Mint írják, tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető.

„Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeiktől, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják önöket"

– tette hozzá a szervezet.

Az egyik legnagyobb aktuális probléma a koronavírus elleni oltások szervezése. Szinte minden háziorvos jelezte már, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban.

A betegek elégedetlenek, sokszor agresszívan lépnek fel, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégeken is oltanak, kérdéseikkel pedig nyugodtan forduljanak a háziorvosukhoz. 

A tapasztalt problémákért a háziorvost teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A Kamara ezért arra kér mindenkit, hogy ismerje meg és terjessze az alábbi tényeket az oltásszervezéssel kapcsolatban:

1. Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.
2. Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.
3. Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan. Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül is nem logikusan kapnak oltást. Emiatt egyes praxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak.
4. A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismereteket nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvoskollégákkal sem megismertetni.
5. Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással „motiválják, ellentételezik”. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét.
6. Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív sem más logisztikai támogatást sem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez.

„Mindezért elnézésüket és megértésüket kérjük! Kérjük segítsék kollégáinkat ebben az egyre nehezedő helyzetben, megértéssel, türelemmel. Orvos és ápoló kollégáink döntő többsége legjobb tudása szerint, erőn felül tesz meg jelenleg is mindent az önök érdekében"

– zárják a bejegyzést.

 

Címlapfotó: MTI/Komka Péter