Gulyás Gergely: maradnak a szigorítások!

2021-03-18 10:25 | #Gulyás Gergely #Koronavírus #kormányinfó

Hogy pontosan meddig maradnak a két hétre tervezett intézkedések, még nem tudni. A nemzeti konzultáció alapján döntenek majd, Orbán Viktor péntek reggel pedig bejelent. 

Gulyás Gergel - Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Gulyás valószínűsíti, hogy ebben az évben már nem kell többet zárni, ha még ezt a pár hetet kibírjuk, hiszen folyamatosan mennek az oltások és a lakosság védettsége egyre nagyobb lesz.

A lazításnak nincs itt az ideje, az egyetlen megbízható védekezéi mód, ha folytatódik az oltás, ezért szerzünk be mindenhonnan vakcinát, ahonann ez csak lehetséges - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Megismételte: Az oltás számaiban Máltát nem számítva Európa legjobbjai vagyunk, de arra kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat, a kapcsolatok száma csökkenjen.

Abban bíznak, hogy negyedik hullám már nem lesz, ha "elég gyorsan oltunk" - mondta.

De mikor és hogyan nyitunk?

"Hetekben és napokban számoljuk az időt, hogy az intézkedésekben lazítani lehessen" - közölte. Hozzátette: a nyitásról indított konzultációt csütörtök este lezárják, "ez alapján döntünk a nyitás lépéseiről, ez alapján döntünk a védettségi igazgolványok jogosítványairól is".

Megvédte az oltási stratégiát is, mint mondta, helyes az a stratégia, hogy a leginkább veszélyeztetetteket, krónikus betegeket és időseket oltják.

"Több lépcsős újraindításban gondolkodik a kormány" - mondta, ezeket pedig az operatív törzs ülése után Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be pénteken a Kossuth rádióban. 

Kérdésre válaszol közölte:

"Nehéz megjósolni mikor jöhet a fellélegzés, és pontosan mit jelenthet az. Jelentős enyhítő intézkedések, nyitás néhány héten belül elképzelhető. Szakértők szerint legkésőbb március végén tetőzni fog a harmadik hullám" - mondta.

Kétszer ennyi beteg betegre van elég lélegeztőgép-kapacitást, ahogyan szabad ágy is van elég. 

Nem terveznek megyénként, reginonálisan eltérő védekezést, országosan egységes marad. Ez egy álhír volt - ismételte meg. 

Az oltópontokról szólva közölte: 

“Nincs elég vakcina, nem több oltópontra van szükség, hanem több vakcinára” - ismételte meg Orbán Viktor parlamentben elmondott szavait. 

"Örülünk, ha települések közreműködnek az oltásban, de ez most nem a politikai haszonszerzés ideje, most a helyzet súlyosságra nézve ez nem méltó politikai akció" - közölte.

Mint ismert, Szombathelyen maguk a háziorvosok kérték a városi oltópontok megszervezését, ugyanis számos rendelő egyszerűen nem alkalmas erre. A város a Vas megyei kormányhivatallal együttműködve meg is kezdte ezek felállítását, ám valami oknál fogja utóbbi egyszer csak kihátrált a megállapodásból.

A téma előkerült az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol Orbán Viktor szintén azt mondta, hogy nem oltópontra, hanem vakcinára van szükség. Ehhez képest elismerte, hogy "észlelték ezeket a bejelentéseket", ezért arra kérte a közigazgatás szombathelyi vezetőjét, hogy menjenek ki ezekhez a háziorvosokhoz  és adjanak meg minden segítséget nekik, hogy be tudják adni a vakcinát".

Vagyis mégiscsak szükség lenne az oltópontokra, de akkor a város segítségét kéne igénybe venniük. 

 

Forrás: ugytudjuk.hu