Isten éltesse Beton Atyát!

2021-03-23 08:40 | #Kaposvár #Balás Béla #Varga Zsolt

80 éves Balás Béla nyugalmazott kaposvári megyéspüspök. Március 25-dikén született Budapesten.

A cikk szerzője Varga Zsolt, korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója volt, azelőtt pedig a Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthon és Módszertani Intézmény igazgatója. 

1994. március 23-dikán mutatta be a Magyar Televízió Balás Béláról készített 50 perces riport-dokumentumfilmjét, amelynek egyik alkotója lehettem. (Akkoriban újságíróként dolgoztam.)

A Szemtől szemben Beton atyával című filmünket a Chrudinák Alajos vezette Külpolitikai Főszerkesztőség alkotóműhelyében készítettük Várszegi Károly operatőr-rendezővel. Több hetet forgattunk:  Bajóttól Budapestig, Esztergomtól Veszprémig, Szigligettől Kaposvárig, Csombárdtól Taszárig jártuk az országot és idéztük meg Beton atya életútját, beszélgettünk sokakkal, akik ismerték és tegyük hozzá: nagyon szerették. 

Beköltöztünk Balás Béla mindennapjaiba, hogy minél jobban, hitelesebben tudjuk megmutatni az országnak az 1993-ban alakult Kaposvári Egyházmegye első római katolikus megyéspüspökét. (1993 decemberében már forgattunk egy rövidfilmet Várszegi Károllyal az új egyházmegyéről az MTV Magyarok sorozatában.)

E film képkockáival köszöntöm Püspök Urat.