Kaposvár az egyik legboldogtalanabb város

2021-03-23 13:48 | #Kaposvár #Boldogságtérkép #ELTE PPK #Jobb Veled a Világ Alapítvány

Március 20-án számoltunk be arról, hogy Somogy a legboldogtalanabb megye Nógrád és Hajdú-Bihar mellett. Kijöttek a megyeszékhelyek adatai is: Kaposvár a legboldogtalanabb megyeszékhely Salgótarján után.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professzor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve 2020. április 1. és a 2021. március 15. között végzett felmérést, amely alapján összeállították a 2020-21-es Boldogságtérképet.

Előző cikkünk megjelenésekor még nem állt rendelkezésre a megyeszékhelyekre vonatkozó adat, azonban már ez is elérhető. Ebből pedig kiderül, hogy Kaposvár az egyik legboldogtalanabb megyeszékhely Salgótarján után. Tavaly még Székesfehérvár állt az élen, azonban idén Szombathely lett a legboldogabb város. Őt követi Nyíregyháza, majd Budapest, Szolnok és Székesfehérvár szinte holtversenyben a harmadik helyen.

Jelen kutatás nem vizsgálta az okokat. Más kutatásokból és a statisztikai adatokból az látszik, hogy a kaposvári adat hátterében a fiatalabb korosztály tekintetében az alacsony fizetések, és a tisztességes megélhetést biztosító munkalehetőségek hiánya, az idősebb korosztály tekintetében a gyermekek, unokák tömeges elvándorlása állhat.

Megyeszékhelyek adatai 2021 

Megyeszékhelyek adatai 2020

 

2021-es boldogságtérkép megyénként

A képek és grafikonok forrása: ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoport és a Jobb Veled a Világ Alapítvány