Erősödik Somogyban a járvány – megkérdeztük a kórházat az okoról

2021-03-25 13:19 |

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Somogyban emelkedett a legnagyobb mértékben a regisztrált fertőzöttek száma március 8. és március 22. között országos viszonylatban. Az elmúlt napokban tovább erősödött a járvány a megyében. Megkérdeztük a kórházat a lehetséges okoról és a kialakult helyzetről.

A lezárások bejelentése óta (március 8.) Somogyban 33,6 százalékkal emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, mely a legnagyobb emelkedés volt országosan, március 22-ig. Ez átlagban napi 2,4 százalékos* emelkedést jelent. Ha megnézzük a mai adatokat és összevetjük a március 22-i adatokkal, látható, hogy már 2,47 százalékos emelkedést mutat a fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy a fertőzések számának emelkedése felgyorsult.

Mivel egyre többen számolnak be arról, hogy az egészségügy az összeomlás szélén van, megkerestük Moizs Mariannt a kórház főigazgatóját, adjon tájékoztatást a következő kérdésekről:

  • Tudnak-e olyan körülményről, mely magyarázza a megyében regisztrált fertőzöttek számának növekedést?
  • Hány betegnek tudják még biztosítani a lélegeztetőgép használatát?
  • Megkapnak-e minden segítséget, amire szükségük van kormányzati és önkormányzati szinten is?
  • Rendelkezésre áll-e megfelelő számú orvos és ápoló munkatárs a megnövekedett betegszám ellátására?
  • Kaposváron pontosan hány fertőzöttet tartanak nyilván?
Moizs Mariann

A kórház válaszát változatlan formában közöljük:

„Válasz sajtómegkeresésére

A 2021. március 22-én megküldött írásbeli megkeresésre, melyben a koronavírus-járvány aktuális Somogy megyei helyzetéről kérnek tájékoztatást, az alábbi választ adja a Kaposi Mór Oktató Kórház:

A koronavírus-járvány 3. hulláma alatt, az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a Somogy megyei esetszám. A Kórház az adott járványügyi helyzethez folyamatosan alkalmazkodva, a szükséges számú COVID-osztályok és ágyszámok biztosításával, megfelelő kapacitással látja el a hozzá érkező fekvőbetegeket. 

A betegellátás folyamatos a szokatlan terhelés mellett is, valamennyi szükséges feltétel biztosított.

Kérjük ugyanakkor a lakosság tudatos hozzáállását, szabálykövető magatartását a járvány megfékezése érdekében. Nagyon fontos továbbra is a maszkviselés, a szociális távolságtartás, a karanténban lévők otthon maradása.

Az oltás jelenleg az egyedül hatékony megoldás, ezért kérjük, minél többen éljenek a lehetőséggel.

Várjuk az időpontra érkezőket a kórházi oltópontokon!”

 

*százalékos adatok értelmezése: az általunk kiszámolt 2,4 százalékos napi érték egy elméleti átlag, mely az említett időszak fertőzés számának százalékban kifejezett, napokra vetített számtani átlaga. A 2,47 százalékos érték ugyanezzel a módszerrel lett számolva, így az adatok megfeletethetők egymásnak, mely standardizálva mutatja a regisztrált fertőzöttek számának emelkedését.