Gulyás: Április közepén nyithatnak az iskolák és óvodák

2021-03-25 11:19 | #Gulyás Gergely #kormányinfó #tanár #oktatás

Nyitás előtt beoltanák az összes tanárt, óvónőt és bölcsődei dolgozót – aki kéri.

Akkor nyithatnak az iskolák és óvodák, ha 2 és fél millióan már be lesznek oltva. Erre az oltás mostani ütemét nézve április 12-én vagy 19-én kerülhet sor – derült ki a Kormányinfón csütörtökön. Azt szeretné a kormány, ha addigra minden tanár, óvónő és bölcsődei dolgozó be lenne oltva, aki kéri.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tudja bővíteni a kórházi kapacitásokat, van rá tervük. Már bármely orvos behívható a kórházakba, hogy segítsen. Nem csak tárgyi, de személyi feltételekkel is felkészült, hogy mindenki számára biztosítsa az egészségügyi ellátást. A miniszter szerint egyetlen megoldás van a vírus leküzdésére, a védőoltás. 650 ezer nyugdíjas azonban nem regisztrált még, nekik Müller Cecília országos tisztfőorvos írt levelet.

Gulyás Gergely szerint az EU-s vakcinabeszerzések bizonytalanok, ellenben az orosz és kínai szállítmányok biztosak. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerinte nagyon jól állunk az oltások beadásával, mert minden megkapott vakcinát egy héten belül eloltunk.

A nyitási tervet a jövő héten fogják kidolgozni.

A boltokban létszámkorlát beveeztésén gondolkoznak, ez 10 négyzetméterenként 1 főt jelentene, de a húsvét közeledtével ez nagy sorokat okozna, így még átgondolják. Erről pénteken dönt az Operatív Törzs.