Két embercsempész állt bíróság elé Siófokon

2021-03-26 11:26 | #Kékfény #embercsempész #Siófoki Járási Ügyészség #Siófoki Járásbíróság

A rendőrség videófelvételt is készített az üldözésről.

A Siófoki Járási Ügyészség nemrégiben vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat egy ukrán férfival szemben, míg egy moldáv férfit gyorsított eljárásban állított bíróság elé a hét folyamán. A Siófoki Járásbíróság elsőfokon mindkét ügyben telekommunikációs eszköz útján hirdetett ítéletet.

Az egyik bűnügyben a 30 éves ukrán állampolgárságú vádlott 2020 szeptemberében a szerb határ közelében vett fel öt, magát szír állampolgárnak valló migránst a gépkocsijába, akikkel megállapodott, hogy személyenként 4.000 euró ellenében Ausztriába szállítja őket. A vádlottat a somogyi rendőrök az M7 autópályán intézkedés alá akarták vonni, azonban a férfi nagy sebességgel menekülni kezdett, melynek során Balatonszárszó térségében lesodródott az úttestről és egy fának hajtva baleset szenvedett. 

A vádlott ezután elmenekült a helyszínről anélkül, hogy az általa szállított személyek állapotáról meggyőződött volna. A rendőrök ennek ellenére az egyik környékbeli nyaraló kertjében elrejtőző férfit rövid időn belül elfogták.

A szerdai napon telekommunikációs eszköz igénybe vételével megtartott tárgyaláson a Siófoki Járásbíróság a letartóztatásban lévő vádlott bűnösségét a vádirattal egyezően állapította meg, mely miatt a férfit 4 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint 7 évre kiutasította Magyarországról.

A másik bűnügyben 2021. február végén a Balaton déli - Somogy megyei - szakaszát érintő csempészútvonalon fogták el a rendőrök azt a 29 éves moldáv férfit, aki Baja térségében vett fel öt szír állampolgárt azért, hogy őket Rábafüzesen keresztül ellenérték fejében, az államhatárt jogellenesen átlépve Ausztriába csempéssze. A vádlottat azonban a somogyi rendőrök Siófok belterületén intézkedés alá vonták, majd a migránsok felfedezését követően őrizetbe vették.

A Siófoki Járási Ügyészség a csütörtöki napon távmeghallgatással állította bíróság elé az azóta letartóztatásba került férfit, akit a Siófoki Járásbíróság 3 év 4 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélt, és – a Btk. kötelező rendelkezésének megfelelően - 6 év 8 hónapra kiutasította Magyarországról.

Az ítélet egyik esetben sem emelkedett jogerőre, mivel az ügyészség a büntetések súlyosítása, míg a védelmek enyhítés miatt jelentettek be fellebbezést.