Kaposvári közvéleménykutatás az előválasztásról - 2. rész

2021-03-28 20:53 | #Civil Elektori Tanács #Kaposvári Kossuth Kör #Kaposvár #Közvélemény-kutatás

Az országos előválasztás közeledtével a kaposvári Kossuth Kör és az ez év januárjában megalakult Civil Elektori Tanács a közelgő előválasztás kapcsán megkérdezte a Kaposváron és a környező településeken élőket. 

2. rész

A kérdésekre adott válaszokat két részletben elemeztük. Az első részben az országos szintű kérdésekre adott válaszokat mutattuk be (ez itt található), míg a második részben a helyi kérdések szerepelnek.

A kérdőív következő szekciója az egyéni képviselőjelöltekről szólt. A Civil Elektori Tanács a megalakulásakor megfogalmazott három kritériumot a körzetünk leendő országgyűlési képviselőjével szemben, és kíváncsiak voltunk, hogy a választók mennyire értenek egyet ezekkel a kritériumokkal. 

 

 

Látszik, hogy ezekkel a kritériumokkal a válaszolók bő 90 százaléka egyetért. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ezen szempontoknak a választókerület jelenlegi kormánypárti képviselője nem igazán képes maradéktalanul megfelelni.

És ezt követően ismét egy kifejtős kérdés következett

Noha ez egyértelműen egy politikai kérdés, mégis érdekes módon a legtöbb válaszoló egyáltalán nem valamely politikai szempontot emelt ki, hanem több mint 40 százalékuk a különböző emberi kvalitások fontosságát hangsúlyozta, amivel egy képviselőnek rendelkeznie kell. Ezen belül is minden második a hitelességet említette, de szép számban akadtak egyéb tulajdonságok is. („Legyen aktív, innovatív, vitaképes, tudjon beszélni”, „Amit megígér, legyen is úgy”, „Tudja bizonyítani személyes rátermettségét, ne csak a pártja népszerűsége miatt legyen sikeres.”, „Személyes példamutatás, szolgálatkészség és akarat.  De leginkább legyen ember.”) A nagyon sokféle választ olvasva leginkább az fogalmazódott meg, hogy a választók egyszerűen egy „Jó embert” szeretnének képviselőjüknek. Talán mert most nem ez a helyzet…

A második legtöbb válasz (közel 20 százalék) egy olyan téma körül forgott, amiről a legtöbben tudják ugyan, hogy jelenleg nem lehetséges, mégis ezt említették: a visszahívhatóság. Kedves politikus urak és hölgyek, ez bizony egy üzenet: a választók szeretnék, ha a képviselőjük visszahívható lenne! Talán azért, mert rendre látni olyat, amikor a megválasztása után egy képviselő elfelejti, honnan is jött? Amikor a Civil Elektori Tanácsban megfogalmaztuk azt a néhány szempontot, milyen képviselőt szeretnénk, ezen a ponton volt a legtöbb vita közöttünk. Akkor még nem is sejtettük, hogy erre a kérdésre így rezonálnak majd a választók.

A következő leggyakoribb választói igény, hogy a képviselőnek legyen valós kapcsolata a választókkal, álljon velük szóba, legyen elérhető, és a választó érezze, hogy az Ő képviselője. Az egyik válaszoló igen részletesen írt erről: „Kommunikáció, eredmények felmutatása!

36 éves vagyok... Csak a választásokkor találkoztam a kerületem jelöltjével, egy idegen név fogadott, adott párt "színeiben", semmit nem tudtam az adott személyről, hogy gondolkodik, mit csinált, mit tett és mit fog tenni értem, értünk a választókért, akiket elvileg képvisel?

Nem egy bedobott A/5-ös fecnire gondolok... Vagy éppen egy arcképre a nevével az oszlopokon. Azzal nem fogjátok a választókat meggyőzni.

Az "ellenzék" egy vicc, így nem fogtok győzni!!! Nem küzdötök meg a választók szavazataiért, a győzelemért! Ez nem munka, nem teljesítmény.... látszik azon is, milyen eredménnyel lett zárva az előző választás. Ahol engem is az győzött meg, hogy ellenzéki pártra szavazzak, amit a Fidesz csinál, és nem az, amit az ellenzéki párt eddig tett, amit eddig elért!

Olyanok vagytok, mint a "bukott diák, aki nem tanul a pótvizsgára (se), de azért örülne neki, ha nem bukna véglegesen meg".

Ha csináltok is valami érdemlegeset, az a hír hozzám sem jut el!”

A következő kategóriába azok az említések sorolhatók, akik kifejezetten pártfüggetlen/civil képviselőt szeretnének a körzetben – a válaszolók 8 százaléka említette ezt. („Ne legyen pártkatona”).

A fennmaradó többi kategória már 5 százalék alatti említési gyakoriságot mutat.

Akik a miniszterelnök jelölt esetében azt hangsúlyozták, hogy Gyurcsány Ferenc akadálya lehet az ellenzéki együttműködés sikerének, azok ezt itt is megemlítették, ugyanakkor közel ugyanennyien jegyezték meg, hogy a képviselő legfontosabb tulajdonsága, hogy nem fideszes. 

Néhány említést kapott az az elvárás, miszerint jobboldali embert szeretnének képviselőnek, illetve az ismertség fontosságát hangsúlyozták. 

És végül az egyéb kategóriába sorolt válaszok közül szeretnénk egyet kiemelni, amely fontos üzenetet tartalmaz: „A legtöbb kárt nem a Fidesz, hanem az ellenzéki összefogás tagjai tudják okozni önmaguknak!” 

A kérdőív utolsó szakaszában néhány, a civilek szempontjaira fókuszáló kérdést tettünk fel:

A választók igen jelentős része szeretné, ha a képviselő-jelöltek kiválasztása pártos háttérmutyizások helyett sokkal inkább átlátható módon, a választókat is bevonva történne. Amikor a Civil Elektori Tanácsot megalapítottuk, éreztük, erre komoly igény mutatkozik, de nem is sejtettük, hogy ez ennyire egyértelmű elvárás.

Az előző elvi kérdés után az utolsó két kérdés a civil aktivitásról szólt:

A hazai demokrácia siralmas állapota jelentős mértékben annak ”köszönhető”, hogy a polgárok közötti együttműködés szintje nagyon alacsony: kevesen veszünk részt a közös ügyeink intézésében. Egyszerűen azért, mert nem tudjuk, hogyan is kellene együttműködnünk a közös érdekeink elérése érdekében, nem volt ennek hagyománya, nem tanultuk meg, és nem is igazán van tere ennek az együttműködésnek. A fenti kérdéssel tulajdonképpen arra voltunk kíváncsiak, hogy ez mennyire nyilvánvaló az emberek számára. Nos, a jó hír az, hogy a válaszolók 90 százaléka számára ez nem újdonság, úgy látszik, igenis tisztában vannak ezzel: csak akkor fogunk élhető országban élni, ha mi magunk teszünk érte! 

És akkor lássuk az utolsó kérdést:

Hogyan is néz ki általában a jelölés egy választásra? A pártok zárt ajtók mögött kitalálják, kit szeretnének indítani egy adott körzetben, és legtöbb esetben a kiválasztás egyetlen szempontja, hogy jó káder legyen az illető. Hogy van-e a kapcsolata a körzettel, a körzetben élő választókkal? Egyáltalán akarja-e az adott választókörzetet képviselni? Ez legtöbbször szóba sem kerül. Sőt még az sem biztos, hogy meg akarja nyerni a körzetet, lehet, hogy csak a töredékszavazatok begyűjtéséért indul. Nem véletlenül sok választó ezt egyszerűen becsapásnak érzi. Láthatóan igen sokaknak nem tetszik ez, és sokan szeretnének ténylegesen is beleszólni a jelöltállítás folyamatába. 

Ennek az elvárásnak ad teret a Kossuth Körön belüli Civil Elektori Tanács, amely nyitva áll a pártonkívüli civilek számára. Ezen fórum keretében lehetősége lesz a választóknak mélyebben megismerni a jelölteket, mérlegelni, mennyire felelnek meg az elvárásaiknak, és véleményt formálni róluk. Ha pedig esetleg egyik pártjelölt sem ütné meg a mércét, akkor pedig lehetőség lesz saját jelöltet felkérni, hogy induljon az előválasztáson. Ahol aztán győzzön az arra érdemes!

Ha Ön is szeretne közvetlenül beleszólni a körzetünk képviselőjének személyébe, akkor itt várjuk jelentkezését:

E-mailben: kossuthkor.kaposvar@gmail.com

Messengeren a Facebookon: https://www.facebook.com/kossuthkor.kaposvar