A koronavírus miatt nőtt a népesség a balatoni településeken

2021-03-29 17:09 | #Balaton #Koronavírus

Nemcsak ideiglenesen költöznek le sokan a Balatonhoz a koronavírus-járvány miatt: a Népszava cikke szerint sokan állandó lakosnak jelentkeztek be az elmúlt egy évben valamelyik tóparti településre. Több olyan település akad, ahol látványosan, 5-7 százalékkal nőtt a népesség, a beköltözők elsősorban a tó délnyugati medencéjét, illetve a Veszprém-közeli falvakat favorizálják.

Balatoni igatlanok - Fotó: Ladjánszki Máté/Népszava

A somogyi partszakasz települései közül a legnagyobb mértékben, több, mint 6 százalékkal Balatonmáriafürdőn nőtt a népesség 2020 januárja és 2021 januárja között, de Balatonberényben és Balatonkeresztúron is több, mint 3 százalékkal emelkedett az állandó lakosok száma a Belügyminisztérium statisztikája alapján. A településválasztásban az anyagiak is szerepet játszanak, nem véletlen, hogy éppen az ingatlanárakban két véglet, vagyis a Balaton északkeleti, illetve délnyugati részén fekvő településeken nőtt leginkább a lakosságszám. Előbbit a tehetősebb réteg favorizálta, utóbbit pedig inkább az átlag.

Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere szerint a tó délnyugati medencéjét az M7-es sztráda megépülése előtt Budapestről elég nehéz volt megközelíteni, autópályán viszont immár csak szűk másfél óra Budapest, így egyre többen fedezik fel a környéket. Ennek ellenére Balatonmáraifürdőnek megmaradt az előnye, hogy családias, csendes, természetes a part, vagyis sokkal élhetőbbek a települések, mint a felkapottabb részeken. A polgármester megjegyezte, mivel Máriafürdő hét kilométeren nyúlik el a tóparton, szinte észrevehetetlen a több, mint 6 százalékos népeségnövekedés, leginkább csak abban látszik, hogy háromezer ingatlanból sok gazdát cserélt a közelmúltban, s az új tulajdonosok egy része kérte a ház átminősítését nyaralóból lakóingatlanná, de sokkal nagyobb gyarapodást is elbírna a falu, akár a jelenlegi létszám ötszöröség-hatszorosát, 4-5000 lakót is.