Kovács Zoltán: A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni

2021-03-31 12:16 | #Kovács Zoltán #Egészségügy #reagálás #sajtó

Így reagált a kommunikációért felelős államtitkár a kormánytól független médiumok nyílt levelére.

A kormánytól független médiumok szerda reggel nyílt levélben kérték a magyar kormányt, hogy a sajtó szabadon bemutathassa a kórházakban folyó küzdelmet a járvány alatt. A levelet huszonnyolc országos és vidéki szerkesztőség írta alá, köztük az Ugytudjuk.hu is.

A koronavírus-járvány kezdete óta probléma, hogy a szerkesztőségek nem juthatnak be a kórházakba, valamint az orvosok és az ápolók nem nyilatkozhatnak a sajtónak, szemben Európa más országaival. A levelet aláíró szerkesztőségek közös állásfoglalása szerint az információhiánynak súlyos következményei vannak: 

„Mivel ezeket az információkat – a kórházban tapasztalható valós állapotokat bemutató anyagok elkészülésének megakadályozásával – elzárja a kormány és az Operatív Törzs az emberektől, sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet.”

Erre a közös levélre reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő a Facebook-oldalán.

„A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek. Hagyják őket dolgozni!”

Való igaz, hogy az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot, csakhogy közben olyan adatokat nem árulnak el, melyek minden más európai országban nyilvánosak. A legtöbb esetben ugyanis az orvosoktól és kórházigazgatóktól szinte lehetetlen hivatalos információt kicsikarni, mert a kommunikációs lánc vége legtöbbször az Országos Kórházi Főigazgatóság, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma - ez utóbbi pedig nem nagyon áll szóba a sajtóval, ha kényelmetlen kérdésekkel keresik meg őket.

 

Fotó: MTI