Nagyon várja a kereskedelem a nyitást

2021-04-05 11:47 |

Még az élelmiszerboltokban és a gyógyszertárakban is csökkent a forgalom márciusban.

Az üzemanyagok kivételével minden áruterületnél jelentősen csökkent a forgalom – írja a hvg.hu. a Blokkk.com szakportálra hivatkozva. 

Az iparcikküzleteknél a március 8. óta tartó boltzár, az élelmiszereket, gyógyszereket és egyéb napi cikkeket forgalmazó üzleteknél pedig a tavalyi magas forgalom miatt tapasztalható az éves összehasonlításban számolt különbség.

A webáruházak nélkül kiskereskedelem, az online kasszaadatok alapján számolt adatok szerint 10 százalékos mínuszban volt a február 19-március 19. közötti időszakban - ez közelít a tavaly áprilisi, 11 százalékos mélyponthoz. 

Az élelmiszerüzletekben 2,4 százalékkal csökkent a forgalom, a jórészt bezárt „egyéb háztartási cikk” üzletekben (textil, vasáru, festék, üveg, szőnyeg, fal-, padlóburkoló, villamos háztartási készülék, bútor, világítási eszköz) már 39,9 százalékkal. 

kép: pixabay.com/ pexels

A könyv-, újság-, játéküzletekben átlagosan 28,9 százalékkal csökkentek az eladások, míg az egyéb (pl. ruházat, illatszer, ajándék, műtárgy, használt cikk) 25 százalékkal. 

A járvány már a gyógyszertárak forgalmát sem húzza fel, itt 24,4 százalékos volt a visszaesés.

Az egyetlen kivétel az üzemanyag, itt a drágulás hajtotta fel az adatokat (+7,7%), mennyiségben ugyanis itt is csökkenés volt tapasztalható.

A szakportál szerint azonban ez még nem a mélypont, a tavalyi bezuhanást ugyanis komoly spájzolás előzte meg márciusban, ez azonban idén elmaradhatott – vagyis március végén sem volt kiugrás a forgalomban. Emiatt is nagyon várja a kereskedelem a nyitást, amelyet a kormányfő a 2,5 millió beoltott után ígért.

Borítókép: pexels.com/ Anna Svetsh