A nyarat is maszkban kell végigcsinálnunk, vagy maszk nélkül járhatunk szórakozóhelyre, vendéglőbe?

2021-04-06 11:10 |

Falus Ferenc kontra Rusvai Miklós: a volt tiszti főorvos szerint a következő hónapokban sem szabadna megengedni a tömegrendezvények megtartását, míg Rusvai Miklós úgy véli, hogy júniustól már teljes nyitás is lehet.

Az oltási program jelenlegi menete mellett azt remélhetjük, hogy a szeptemberi iskolakezdésre már a felső tagozatosok is be lesznek oltva” – erről beszélt Falus Ferenc az ATV Híradójának.

A korábbi tiszti főorvos szerint a nyarat a maszkot szabályosan hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végigcsinálni, ezzel kevesebb lehet a haláleset és csökkenhet a kórházba kerülők száma. Szerinte a maszkot akkor lehet levenni nyáron, ha egyedül, a családunk körében vagyunk, vagy sportolunk, de utóbbi esetben is tartani kell a távolságot. Falus szerint a következő évszakban sem szabadna engedni a tömegrendezvények megtartását - írja a Mandiner.

Falus azt mondta, még mindig nem tesztelnek eleget, hiszen azoknak pozitivitása 25 százalékos, ami komoly aggodalomra ad okot: véleménye szerint annyi tesztet kellene csinálni, hogy a pozitivitások aránya 3-5 százalék közé kerüljön.

Rusvai Miklós szerint azonban már nyáron maszk nélkül nyaralhatunk, járhatunk vendéglőbe és szórakozóhelyre. A virológus szintén az ATV-nek nyilatkozott.

kép: pexels.com/ Cottonbro

Szerinte júniustól már teljes nyitás is lehet, ha ilyen ütemben halad az immunizálás.

Rusvai Miklós úgy véli, a magyarországi koronavírus-járvány csúcsán is túl vagyunk.

Az eredeti, vuhani koronavírus-változatnál 60-70 százalékos nyájimmunitást mondtak, a brit mutánsnál magasabbra kell tenni a mércét, 80 százalék fölötti átimmunizáltságra van szükség Rusvai Miklós szerint. A virológus az ATV-nek arról beszélt, ez a nyárra meglehet, ha mégsem, akkor a nyár a kezünkre játszhat a száraz, meleg idővel, ami nem kedvez a koronavírus terjedésének.

A fertőzőképessége ennek a vírusnak akkor is alábbhagy, ha a brit variánsról van szó. Ezzel együtt tartom magam ahhoz, hogy júniustól már teljes nyitás is lehet, ha ilyen ütemben halad az immunizálás. Lehet, hogy még nem érjük el a 85 százalékos átimmunizáltságot, de a nyári meleg, száraz idő segíteni fog abban, hogy a járvány alábbhagyjon” – fogalmazott a szakember.

Rusvai elmondta: az átimmunizáltság két részből tevődik össze: egyrészt az oltásból szerzett immunitásból, valamint az átvészeléses immunitásból, ami alatt azt értjük, ha valaki már átesett a fertőzésen.

Senkinek sem kell attól félnie, hogy az arca félig fehér, félig lebarnult lesz a nyáron. Úgy gondolom, hogy maszk nélkül nyaralhatunk, maszk nélkül napozhatunk, maszk nélkül járhatunk vendéglőbe, uszodába és bármilyen szórakozóhelyre” – jósolta az orvos.

Mihelyt az iskolának vége, a maszkviselésnek is vége lehet” – jelentette ki.

Mint mondta, a járvány harmadik hullámának csúcsán, ezzel pedig a magyarországi koronavírus-járvány csúcsán is túl vagyunk, hiszen az immunizálás és az oltás olyan mértéket ér el őszre, hogy a járvány nagy fellángolásától nem kell tartanunk.

„Lehet, hogy egy kis mértékű esethalmozódás ősszel lesz, de ez nem lesz összehasonlítható a mostani járványhullámmal” – vélekedett a virológus.

Forrás: mandiner.hu
Borítókép: pexels.com/ Cottonbro