Karácsony: Legyenek óvatosak, kerüljék a tömeget, vegyék fel az oltást!

2021-04-07 09:52 |

Karácsony Gergely szerint az emberek hozzáállásán is múlik, hogy a mostani nyitás a járvány lecsengését vagy drámai erősödését hozza-e.

Orbán Viktor kedden délután jelentette be, hogy elértük a 2,5 milliót a legalább egyszer beoltottak számát illetően, így az előzetes terv szerint szerdától kinyithatnak az eddig zárva tartó üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások.

A miniszterelnök szavaira Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán reagált, amit a HVG szemlézett. Azt írta, megérti azok megkönnyebbülését, akiknek így megmenekülhet az üzlete, a munkahelye, és azt az igényt is, hogy visszakapjunk valamit a szabadságunkból.

“Mégis arra kérek mindenkit, hogy értsék meg, az oltás, különösen az első oltás önmagában nem állítja meg a járványt. A fertőzés továbbra is emberéletek százait veszi el minden nap.

Családok ezrei gyászolnak vagy imádkoznak a lélegeztetőgépen lévő szeretteik gyógyulásáért. Magyarországon népességarányosan világviszonylatban is kiugróan magaas a halálozások száma továbbra is. A kórházakban az emberi teljesítőképesség határán küzdenek a betegekért az orvosok, a rezidensek és az ápolók” – írta.

Karácsony felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány nem a fertőzöttségi adatokhoz, nem a kialakult immunitáshoz, hanem az első oltást megkapók számához igazítja a korlátozások enyhítését.

Szerinte ez a kísérlet komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. 

„A mai miniszterelnöki bejelentés után a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy a járvány lecsengésére vagy drámai erősödésére számíthatunk-e a következő hetekben. Az európai összehasonlításban jelentős átoltottság ellenére még mindig sokan vannak, akik nem jutottak vakcinához, vagy oltottságuk még nem biztosít kellő védettséget. És bár egyre kevesebben, de még mindig fájóan sokan azok, akik elutasítják az oltást” – írta a főpolgármester, majd arra kérte az embereket, hogy legyenek óvatosak, tartsák be a jól ismert egészségügyi szabályokat.

Kerüljék a tömeget! Viseljenek maszkot és mossák, fertőtlenítsék a kezüket. Ha bármilyen tünetet éreznek, kerüljék mások társaságát! Teszteljenek! És a legfontosabb: regisztráljanak, kérjék az oltást! Tegyünk meg mindent magunk és mások egészségéért! Járjunk el bölcsen és felelősen, (…) egy nemzethez méltóan!”

Forrás: hvg.hu
Borítókép: Karácsony Gergely Facebook