Gulyás: 3 millió beoltott után döntenek az újraindítás következő lépéseiről

2021-04-08 12:28 |

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható.

Nem tolható el az április 19-ei iskolanyitás; védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek Eb-meccsekre; túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán - írja az Infostart.


Még ha maszkkal is, de akár már május végével, június végével visszatérhetünk a normalitáshoz - mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, aki szerint túljutottunk a harmadik hullám csúcsán. A kormány akár napok múlva dönthet a lazítás következő lépéseiről, az viszont már most biztos, hogy futballmeccseket csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. Az április 19-ei nyitás miatt aggódó pedagógusokat arra kérte, legyenek figyelemmel a szülőkre és a diákokra is.

Ahogy az már megszokott, Gulyás Gergely miniszter kezdte a sajtótájékoztatót, aki elmondta, hogy a szerdai kormányülésen az oltási programot értékelte először a kormány. Eddig 2 millió 608 ezer ember kapott oltást Magyarországon, 1 millió 177 ezren már a második dózist is megkapták - mondta.

Az újraindítás első lépései a két és fél millió oltotthoz kötődtek, de Gulyás szerint ezek nem érdemi enyhítések, hiszen szigorítások is életbe léptek, például az üzletbe belépők korlátozása.

A kormány azt reméli, hogy még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. Eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak, ha ehhez még az egészségügyi dolgozókat is hozzáteszik, az már 4 millió 200 ezer ember.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban Gulyás kiemelte, hogy ők Pfizer/BioNTech vakcinát kapnak, ami már az első dózis után 80 százalékos védettséget ad. Azt kérte a tanároktól, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a diákokra is, a személyes jelenlétet semmi nem tudja pótolni az oktatásban.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3 millió beoltottat, ez 5-6 nap múlva lehetséges.

Forrás, és további részletek: infostart.hu

Borítókép: kpsvr.hu