Müller Cecília: Elhunyt egy nyolc hónapos koronavírusos csecsemő

2021-04-08 16:10 |

De nem a fertőzés miatt - mondta az országos tiszti főorvos.

A baba halálához Müller Cecília szerint a Meningococcus okozta vérmérgezés vezetett. 

Felkerült a járványügyi oldal elhunytakat taglaló listájára egy 8 hónapos csecsemő, a gyerek azonban nem koronavírus-fertőzés következtében hunyt el – mondta el az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller közölte, a baba környezetében sokan fertőződtek koronavírussal, ő maga is pozitív mintát adott, de halálához a Meningococcus okozta vérmérgezés vezetett.

Ezt a tájékoztatás szerint az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette - írja a HVG.

„Ez a tragédia is arra hívja fel a figyelmünket, hogy a koronavírus mellett más betegségekkel is meg kell küzdenünk napjainkban” – tette hozzá Müller Cecília.

Müller közölte: a jövő héten többhttps://hvg.hu/itthon/20210408_muller_cecilia_operativ_torzs_csecsemo_koronavirus mint 28 ezer Janssen-vakcina is érkezik. amelyből csupán egyet kell beadni a páciensnek.

Müller Cecília megemlítette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a továbbiakban is használatra javasolja az AstraZeneca vakcináját, mert annak még mindig több az előnye. Ezt az ajánlást Magyarország is követi, az oltást a későbbiekben is alkalmazzuk. „A saját adataink is erre késztetnek bennünket” – fogalmazott a tiszti főorvos.

Müller közölte, továbbra is az egész országban jelen van a koronavírus. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év, amiből szerinte az látszik, hogy most a fiatalabb korosztályból kerülnek ki a betegek. A fővárosban és Vas megyében jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont nőtt.

Forrás: HVG
Borítókép: kpsvr.hu