Nyílt levélben kéri a Magyar Orvosok Szakszervezete az óvodák és iskolák nyitásának elhalasztását

2021-04-15 17:53 |

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába.

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége, szúrta ki a HVG, amit a 24.hu szemlézett. A szakszervezet azt kéri a miniszterelnöktől, hogy a kormány halassza el a nyitást az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatain is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy úgy döntöttek: április 19-én kinyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait, míg a felső tagozaton marad az otthoni, digitális alapú oktatás.

A szakszervezet a levélben többek közt azt írja:

A súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését.

Egyúttal hozzátették, hogy a koronavírus brit variánsa által okozott betegség a fiatalok esetében is súlyos lefolyású lehet, a poszt-covid szindróma pedig akár egész életre szóló egészségkárosodást okozhat.

Megemlítették továbbá, hogy gyakorlatilag lehetetlen az óvodás és alsós általános iskolás gyermekek esetében a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása, így akár egyetlen gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot.

A teljes levél ide kattintva olvasható el.

 

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az iskolai dolgozók oltását elvégezték, mindenkit behívtak, aki az oltást igényelte: a köznevelésben 155 306 embert oltottak be múlt vasárnapig, a szakképzéssel, bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig már 200 ezret.

Maruzsa hozzátette, hogy a gyerekek részvétele az óvodai nevelésben nem kötelező, ha a szülők meg tudják szervezni a felügyeletet, az intézményvezetők felé tudják jelezni ezt, és ez érvényes az alsó tagozatosokra is. Az iskolától távolmaradóknak ugyanakkor nem lesz külön digitális oktatás. Mint az államtitkár fogalmazott, nem várható el a pedagógusoktól, hogy a tanórák mellett digitális oktatást is tartsanak - írja a HVG.

Az államtitkár elmondta, hogy az óvodák és az alsó tagozatok megnyitása mellett az is szólt, hogy e két csoportban alacsonyabb volt a fertőzöttek aránya. Hozzátette, hogy az alsó tagozaton fele-harmada volt a fertőzöttek aránya, mint a felsőn.


Borítókép: unsplash.com