Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

2021-04-16 08:36 |

Orbán: senki ne bízzon a nyájimmunitásban –  valaki vagy átesik a betegségen és úgy lesz védett, vagy beoltják.

A fokozatosság miatt döntött úgy a kormány, hogy az iskolákba egyelőre csak az alsósokat engedik vissza – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A kormányfő kiemelte: a tízmillió magyar állampolgárból 8 millió 18 év fölötti állampolgár van, ezek felének immunitáshoz közel járunk: vagy megkapták már az oltást, vagy átestek már a betegségen.


Ezért indokolt a fokozatos nyitás a Nemzeti Konzultáción az emberek azt mondták, hogy legutoljára az iskolákat zárják be, és ez a WHO ajánlása is, de érthető módon mindenki a a gyermekeit félti jobban, pedig rájuk kevésbé veszélyes ez a betegség.


Huszonhét 14 év alatti gyermek van kórházban, közülük 2 lélegeztető gépen – ez kettővel több, mint kellene – mondta a miniszterelnök.


A honvédség fertőtlenítette az iskolákat, a tanárok közül mindenkit beoltattak, aki regisztrált.


Az alsósok és óvodásokat nem kötelező hétfőn iskolába, óvodába vinni, arról, hogy a hiányzás igazolt vagy igazolatlan lesz e, az igazgató dönt.


241-en haltak meg az elmúlt 24 órában, 1117-en vannak lélegeztetőgépen.


A következő 6 hét döntő fontosságú lesz az oltásban.


Sajnos kiesett a Janssen vakcina – ezt most be kell vizsgálni, ugyanolyan szigorúan, mint a keleti vakcinákat, pedig a nyugatikat nem szokták.


Valószínűleg kínai vakcinával fogják pótolni a kieső 580 ezer vakcinát ezen dolgozik most a külügyminiszter, és a miniszterelnök is.


A regisztráció azért fontos, mert ez alapján szervezik meg a logisztikáját az oltásnak – ekkora logisztikai feladat az országban a II. világháború óta nem volt.


A legveszélyeztetettebb közül, az idősek közül majdnem mindenkit beoltottak.


Ne bízzon senki a nyájimmunitásban – itt egyéni védelem kell valaki vagy átesik a betegségen, és úgy szerzi meg azt, vagy beoltják.


Szóba került az oltásellenesek büntetőjogi felelősségre vonása: a miniszterelnök szerint vannak a kormányoldalon, akik büntetőjogi eszközökkel lépnének fel az oltásellenesek ellen, de ő ezt eddig visszatartotta. 


A következő hat hét alatt reményei szerint beoltják mindazokat, akik regisztráltak.


Csehországban, Szlovákiában, Romániában szerinte azért alakult ki kormányválság a vírushelyzet miatt, mert ott nem egységes a vezetés.

A 2022-es költségvetés a nyitás, az újjáéledés költségvetés lesz, 5000 milliárd megy a gazdaság újraindítására, Orbán Viktor azt reméli, hogy a járvány után több munkahely lesz, mint előtte volt.Borítókép: kpsvr.hu