Potocskáné Kőrösi Anita: Én az embert helyezem a középpontba, és nem azt nézem, hogy a hozzám forduló honfitársam rám szavazott-e, vagy sem

2021-04-16 18:50 |

Alfahír: Interjúsorozatban mutatkoznak be a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusok.

"Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" – ezt Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta pártja jelöltjeiről.

Potocskáné Kőrösi Anita Somogy megye 4. számú választókerületének jobbikos indulója az ellenzéki párt alelnöke és országgyűlési képviselője az aktív parlamenti működésen túl a terepmunkában hisz, az önkormányzatiság fennmaradásáért és a Balaton védelméért küzd, az előválasztásra pedig pozitív kezdeményezésként tekint. Szerinte alternatívát kell nyújtani a kormánypárti jelölttel szemben, és azért dolgozik, hogy ez a személy ő lehessen.

Potocskáné Kőrösi Anitával az Alfahír készített interjút, ebből idézünk.
 

Aktív ellenzéki képviselőként hogy látja, milyen eredményeket tudott elérni eddigi munkája során?

Az elmúlt közel három évben megtaláltam annak a módját, hogy az emberek véleményének hogyan adhatok hangot a Parlamentben. A munka azonban főleg a terepen, a településeken zajlik. A helyi ügyek felkarolását helyezem előtérbe, és főként gazdasági szempontokat figyelembe véve fedem fel a nyilvánosság előtt az Orbán-rendszer valódi arcát. Az önkormányzatiság és a Balaton védelme az a két terület, ahol a legjobban tudom hasznosítani korábbi szakmai, közgazdasági területen szerzett tapasztalataimat. A legnagyobb eddigi eredményeimnek azt tartom, hogy sikerült elérnem, hogy a kormány vizsgálja felül a balatoni vitorláskikötők bérbeadását, valamint széles körű lakossági tiltakozással megakadályoztuk, hogy Balatonvilágoson a volt úttörőtábor helyén egy betonmonstrum épüljön.


Az önkormányzatiság sokak szerint végnapjait éli, legalábbis úgy tűnik, a kormány nem ebben a modellben látja a jövőt. Ön szerint?

Az önkormányzatokat a demokrácia utolsó bástyáinak tartom. Véleményem szerint a regnáló kormányzat megbocsáthatatlan bűne a települések jogköreinek csorbítása, a helyi bevételek elvonása, a folyamatos központosítási intézkedések. A legutóbbi önkormányzati választások óta érezhetően bosszúhadjárat folyik az ellenzéki vezetésű települések ellen, melynek egyértelmű kormányzati célja az ellehetetlenítés és a gazdasági kivéreztetés. 


Már tudható, hogy közös jelölt szeretne lenni a 2022-es országgyűlési választásokon a Siófok központú választókerületben. Mit tesz most, és mit kíván tenni a jövőben a kerület településein élőkért?

A képviselői munka egy szolgálat, függetlenül attól, hogy a képviselő az ellenzéki vagy a kormánypárti padsorokban ül. Felelősséggel tartozom az emberekért, éppen ezért bárkinek, aki megkeres, próbálok a magam eszközeivel segíteni. Mindenekelőtt meghallgatom az emberek problémáit, de örömmel fogadom az állampolgárok véleményét, kritikáját is. 


Mit vár az előválasztástól?

Fontos és pozitív lépésnek tartom, hogy az ellenzéki pártok vezetői közös nyilatkozatban fektették le, hogy mind a 106 egyéni körzetben egy közös ellenzéki jelöltet fognak támogatni. A Somogy 4. számú választókerületben is a helyben élők dönthetik majd el az előválasztás során, hogy kit tartanak a legesélyesebbnek a kormánypárti jelölttel szemben. 


Mik az elképzelései, milyen programja van? Milyen alternatívát tud majd nyújtani a kormánypárti képviselővel szemben?
 

"Én az embert helyezem a középpontba, és nem teszek különbséget, hogy a hozzám forduló honfitársam rám szavazott-e, vagy sem."

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján már fogalmazódik bennem az a program, amelyet alternatívaként fogok kínálni majd a választóknak, melyek közül most csak néhányat sorolnék fel: igazságos pénzelosztás észszerű beruházásokra a települések között, célzott pályázati rendszerrel; átfogó infrastruktúra-fejlesztés; élhető, biztonságos, a fiatalok, családosok számára vonzó kistelepülések; állat- és környezetvédelem; kézzelfogható javaslatok a roma integrációban.

 

A NER általában komoly erőket mozgósít azért, hogy az ellenzék esélyesnek tartott jelöltjeit hátráltassa – ráadásul most itt a járvány is. Hogyan tud eljutni az emberekhez, hogy jobban megismerjék?

Szeretem látni az emberek reakcióit egy-egy beszélgetés alkalmával, de sajnos a mostani vírushelyzet leszűkíti a személyes találkozások lehetőségeit. Így marad a telefonon és elektronikus úton való kapcsolattartás, illetve fő kommunikációs csatornaként a Facebook-oldalamat használom. A járvány elleni intézkedések maximális betartása mellett pedig szórólapokon és egyéb kiadványokban számolok be a képviselői tevékenységemről.

 

Ha már járvány, akkor járványkezelés – a kormány rengeteg kritikát kap amiatt, hogy nem nyújt elegendő segítséget a gazdasági válság áldozatainak. A Jobbik például jelentősen magasabb bértámogatást követelt. Közgazdászként mi erről a véleménye?

Sajnos ki kell jelentenünk, hogy a gazdasági válság Magyarországra is begyűrűzött, és egyre mélyebben érinti a társadalmi rétegeket. Már tavaly tavasz óta, a válság első jeleit követően a Jobbik folyamatosan követeli a kormánytól, hogy finanszírozzák meg a kieső munkabérek 80 százalékát. Sajnos várható volt, hogy több százezer ember fogja elveszíteni a munkahelyét, vagy más formában csökken majd a bére. Az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítására és összegének megemelésére is meg lett volna a költségvetési fedezet, de a kormányzat a rendelkezésre álló forrásokat az emberek helyett látszat- és luxusberuházásokra költötte. Emiatt tavaly év végére az államadósság és a költségvetési hiány is soha nem látott mértéket öltött.

A kormány átgondolatlan gazdaságpolitikai intézkedései nem nyújtottak valódi segítséget a vállalkozásoknak. A bértámogatások kifizetései hónapokat csúsznak, és a legtöbb esetben a vissza nem térítendő támogatások odaítélése helyett hitelfelvételbe kívánják hajszolni a vállalkozókat. Ez nem nevezhető érdemi válságkezelésnek.
 

A teljes interjút itt olvashatják el.


Borítókép: Potocskáné Kőrösi Anita Facebook