Von der Leyen: Odafigyelünk az uniós pénzekre

2021-04-20 13:33 |

Jakab Péter és Gyöngyösi Márton levelet írt az Európai Bizottság elnökének: Orbánék a szolidaritási segélyre is rátehetik a kezüket.

Jakab Péter nemrég levélben kereste meg az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent.

Azt kérte az elnök asszonytól, 
„hogy az Európai Unió ne a tolvaj magyar kormánynak adjon újabb, ezúttal 40 millió eurós segélycsomagot a válság kezelésére, mert abból nem a bajba jutott magyarok fognak részesülni, hanem kizárólag az Orbán-család. Azt javasoltam, hogy a pénzt kapják meg közvetlenül a magyar dolgozók. „

Ursula von der Leyen válaszában kifejti, hogy az Európai Bizottság többször is aggodalmának adott hangot a jogállamiság magyarországi tiszteletben tartásával, elsősorban az igazságszolgáltatás és a média függetlenségével, a közbeszerzési verseny javításának szükségességével és a korrupcióellenes keretrendszerrel kapcsolatban - írja a Népszava.

A német politikus arról is biztosítja a Jobbik elnökét, hogy az uniós büdzsé védelmét szolgáló jogállami feltételrendszert január 1-jétől alkalmazzák, de emellett minden rendelkezésre álló eszközt fel fognak használni a közösségi költségvetés hatékony védelme érdekében. 

“Ez magában foglalja az ellenőrzések elvégzését, pénzügyi korrekciók bevezetését, amikor a Bizottság hiányosságokat vagy szabálytalanságokat állapít meg, vagy vizsgálatok indítását csalás gyanúja esetén” – írta válaszlevelében Ursula von der Leyen Jakab Péternek.

Az uniós vezető válaszában az Európai Tanács 2020. december 10-11-i ülésén elfogadott, idén januártól hatályos rendeletre, az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszere hivatkozva azt írta, hogy 
„a Bizottság intézkedéseket javasolhat a Tanácsnak, ha megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek valamely tagállamban történő megsértése kellően közvetlen módon érinti vagy súlyosan veszélyezteti az uniós költségvetés hatékony és eredményes pénzgazdálkodását vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét”.

„A rendelet alapján javasolható intézkedések közé tartozik például a kifizetések felfüggesztése és megszüntetése, valamint az új jogi kötelezettségvállalások és pénzügyi korrekciók megtiltása”

– húzta alá Ursula von der Leyen.

Szerinte a brüsszeli intézmények megakadályozzák az uniós adófizetők pénzének elherdálását, s arról is biztosította az ellenzéki pártelnököt, hogy tisztában van a magyarországi súlyos egészségügyi helyzettel.

„A levelet nagyon köszönöm, tudom, hogy elnök asszonyt a segítő szándék vezérli. A magyar viszonyokat azonban jobban ismerem. Ennek a pénznek – ha nem a bajba jutott melósok, hanem Orbán zsebébe kerül – híre hamva sem lesz.”

– reagált a válaszlevélre Jakab Péter.

Szerinte egy év múlva Magyarország új nemzeti egységkormánya végre nem ellenségként, hanem szövetségesként fog tekinteni az Európai Unióra.

„Ennek részeként csatlakoztatni fogjuk hazánkat az Európai Ügyészséghez, a most még lopásra ítéltetett euró milliókat pedig vissza fogja adni azoknak, akiknek Brüsszel eredetileg szánta: a magyar embereknek”

– tette hozzá a Jobbik elnöke.Borítókép: Facebook