Ez volt a 21. század leghidegebb áprilisa

2021-04-28 09:08 |

Rekord alacsony hőmérsékletek, viharos szél, havaseső és hó - áprilisban visszatért a tél. Ha tartósan ilyen marad az időjárásunk a jövőben, a magyar gazdáknak már csak emlék marad a barack, cseresznye, meggy és a dió.

Lassan vége: Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ez volt a XXI. század leghűvösebb áprilisa.

Hókotró az Olaszfalu és Bakonynána közötti úton 2021. április 14-én. MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Jojó üzemmódra váltott az időjárásunk, áprilisban visszatért a tél - ezt már Zoltán, egy Szombathely melletti kis faluban élő amatőr meteorológus mondja az ugytudjuk.hu-nak. Szerte Európában is ilyen időjárási anomáliák voltakak tapasztalhatóak - még tengeri hó is esett az égből.

Javában benne vagyunk az éghajlatváltozásban, de még mindig csak az aggodalmak dominálnak az azonnali cselekvés helyett. Többek szerint ha most lépnék, már az is késő lenne. 

Súlyos viharok, áradások, jégesők válnak majd rendszeressé, a változások miatt új népvándorlás veszi kezdetét, a maga minden konfliktusával.

A vasi faluban élő Zoltán amatőr megfigyelőként rendszeresen küld fotókat a világhálóra, lejegyzi a változásokat. Mint mondja, szenvedélyévé vált a meteorológia.

Vegyük az elmúlt pár évet. Csak 2018-ban hat jégeső volt a környéken, nem sokkal előtte pedig egy pusztító szélvihar. Azt mondanám, jojó üzemmódra váltott az időjárásunk, elkezdődött a lehűlés.

Ennek részeként egyre hidegebbek és nagy hőingadozásúak a tavaszi hónapok, például az április. Nekem mondjuk zsinórban harmadszor fagy el a gyümölcsösöm a tavaszi fagyok miatt. Nem kell sok év ahhoz, hogy már csak emlék legyen a magyar gazdának a dió, a cseresznye, a meggy

- utal a nem éppen szívderítő közeljövőre Zoltán.


Címlapkép: Unsplash