Most szavaztam meg az ország kifosztását

2021-04-29 10:19 | #Gelencsér Attila #Fidesz #lopás #Fideszes alapítványok #Kaposvár

Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője, elfelejtett beszámolni arról, hogy megszavazta az ország példátla kifosztását. Utoljára ekkora vagyonátmentést Magyarországon az MSZMP-s káderek csináltak, mikor a 80-as évek végén készültek a politikai bukásra.

Gelencsér Attila a Parlamentben - Kép: Gelencsér Attila Facebook oldala

Persze a képviselő Facebook oldalán a kép magyarázata az volt: “Most szavaztam meg a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentességét”, amivel nincs semmi probléma.

A probléma ott van, hogy előtte ugyanúgy megszavazta az 1000 milliárdos közvagyon átírását fideszes alapítványokba. A kormány már régóta tervezi azt, hogy az állami fenntartású egyetemek alapítványi fenntartásúak legyenek, mert szerintük az új modellben egy egyetem pénzügyi, munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját erősítheti. Viszont ez az autonómia azért válik kérdésessé, mert az alapítványok kuratóriumi tagjait a kormány nevezi ki. És mindezt majdnem a Fideszen belülről. Ezt a lopást szavazta meg Gelencsér Attila, amiről elfelejtett képet posztolni a Facebook oldalán.

Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott a helyzetről még a szavazás előtt, hogy nem modellváltás történik, hanem az egyetemek, az egyetemi vagyon és döntéshozatal kiszervezése, és politikai irányítás alá helyezése.

És akkor mi lesz?

A mostani döntés szerint alapítványok működtetik a jövőben:

  • a Szegedi Tudományegyetemet a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
  • a Debreceni Egyetemet a Gróf Tisza István Egyetemeért Alapítvány
  • A Pécsi Tudományegyetemet az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány
  • a Semmelweis Egyetemet az Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány
  • a Dunaújvárosi Egyetemet a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány
  • az Óbudai Egyetemet a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány
  • a Nyíregyházi Egyetemet a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány
  • a Budapesti Gazdasági Egyetemet a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány
  • a Magyar Táncművészeti Egyetemet a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány
  • a Testnevelési Egyetemet a Testnevelési Egyetemért Alapítvány

Az Eszterházy Károly Egyetem is átalakul, viszont nem alapítványi formába, hanem a katolikus egyházhoz kerül. A sárospataki főiskola, ami idén augusztusban indul, az egyből a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványhoz került.

A modellváltások megszavazása miatt már nincs vidéken állami egyetem, és öt fővárosi állami egyetem maradt: ELTE, BME, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.

Ezeken kívűl létrehoztak további öt alapítványt is egyéb célokra.

Emellett megszavaztak egy olyan törvényt is, amellyel a hivatalban levő polgármesterek is kaphassanak fizetést az alapítványoktól. Ez például a kecskeméti fideszes polgármesternek havi plusz 1,6 millió forintos fizetést jelent. De Győr Fideszes polgármestere is hasonlóan jól járhat. Miskolc ellenzéki polgármesterét pedig Varga Judit hívta meg egy hasonló pozícióba.

 

Forrás: Jövő TV