Orbán: Holnap jön az újabb nyitás, aki akar, ma kaphat Pfizert

2021-04-30 08:06 | #Orbán Viktor #Politika

Újabb szakaszhatárhoz érkezünk. Szombat reggeltől a kijárási tilalom módosul, éjfélre kell hazaérni, a vendéglátóhelyek pedig 11 óráig lehetnek nyitva. Védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek moziba, konditerembe, színházba, az éttermek belső termeibe.

 

Felnőtt hozzátartozó kíséretében a gyerekek is látogathatják ezeket helyeket. - Mondta el péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország műsorában.

A kormányfő közölte, hogy a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót, ez indokolja a szigorítások módosítását. Eddig 3 millió 900 ezren kapák meg az első oltást. 

A 16–18 éves korosztályt is oltani kezdik május 10-e után – tette hozzá. Pfizer-oltóanyagot fognak kapni, és azt félre fogják tenni. 

Aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, de ezt követően csak hetek múlva.

A miniszterelnök beszélt a hétvégi teraszrohamról, amelyre azt mondta, hogy felelősségteljesen kell a teraszokra kimenni, de ahhoz, hogy ott is biztonságban lehessünk, ahhoz ott van az orvosoknál a “golyóálló mellény”.

Orbán szóvá tette az EU-s védettségi igazolványt, amit eddigi álláspont alapján nem vehetnek igénybe a kínai vakcinával oltottak. De Orbán szerint nem kell aggódni, nyárra azzal is lehet utazni majd bárhova. Addig pedig egyezményeket köt a szomszédos országokkal, hogy ott elfogadják a mi védettségi igazolványunkat.

Kiderült többi között az is, hogy azért nem lehet még lagzit tartani, de focimeccsre menni, mert a násznépet nem lehetne két táborra szakítani, míg egy stadionba csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be.

Orbán elmondta, hogy azért nem tudjuk még hogy a 4.5 millió, vagy az 5 millió lesz a következő mérföldkő, mert magyarok vagyunk.

Kiemelte, hogy Európában egyedülállóak vagyunk azzal, hogy nálunk már időpontfoglalással lehet beadatni a vakcinát.

Az egyetemek modellváltása is szóba került, amely a kormányfő szerint azért volt fontos, mert eddig a felsőoktatás nagyon rugalmatlanul működött, amely miatt a nemzetközi rangsorokban visszaestek a magyar egyetemek.

A SIKERES EGYETEMEK PEDIG ALAPÍTVÁNYI FORMÁBAN VANNAK, ÚGYHOGY EZÉRT KELLETT MEGVÁLTOZTATNI AZ EGYETEMI MODELLT ITTHON.

Ha nem lettek volna kommunisták nálunk, akkor már régóta megváltozott volna a felsőoktatás Magyarországon – közölte. Az ellenzéki oldal ezt pedig azért támadja a modellváltást, mert internacionalisták, globalisták.

A baloldal oltásellenes – jelentette ki a kormányfő, sokadszorra. Arra kéri a bal oldalt támogatókat, hogy ne higyjenek az oltásellenes baloldalnak, hiszen az oltás nemzeti ügy.

Policy Solutions elemzése is szóba került, beadatná-e magának az oltást, a fideszesek 11, az ellenzékiek 17 százaléka mondta, hogy nem adatná be az oltást. Orbán azt mondta, ők is kutatnak, ennél brutálisabbak a számok. A kormánypártiak 71, a baloldai pártok híveinek 59 százaléka oltatná be magát. Akik az oltásellenes baloldali pártokra figyelnek, kevésbé akarják beoltatni magukat. Orbán próbálja a baloldaliakat is meggyőzni, hogy oltassák be magukat. Máshogy fejezzék ki a kormány elleni elégedetlenségüket.

A jövő évi költségvetés az újraindítás költségvetése. Ragaszkodik ahhoz, hogy legyen meg a 2 heti 13. havi nyugdíj, és küzd azért is, hogy a 25 évnél fiatalabbak adómentessége is megvalósuljon.

Orbán reméli, vasárnap tudja majd személyesen köszönteni az édesanyját, nem azért adott fel táviratot a postán annak megszűnése előtt. Egy búcsúpillantást vetett a táviratra, ezért küldött édesanyjának egy táviratot.

A nőket gyötörte meg legjobban a válság, látja, milyen hatalmas munkát végzett a lánya meg a felesége is, hogy működtesse a családot a pandémia alatt, miközben ők is dolgoznak "van egy második munkahelyük." (Via: Jövő TV, HVG)

 

Címlapkép: KPSVR