Terasztüntetéssel tiltakozott a Momentum a Kossuth téren

2021-05-02 10:07 | #Politika #tüntetés #Momentum

Megtaláltuk a tiltakozás egy újabb formáját a vészhelyzet alatt: teraszozás a Kossuth téren – írta Facebook-oldalán a Momentum Mozgalom.

A teraszok már kinyithatnak, a szurkolókat beengedik a focimeccsekre, vadászkiállítást, foci Eb-t és eucharisztikus világtalálkozót is lehet szervezni, de tüntetést továbbra sem. Ezért a Momentum ma délután a Kossuth téren teraszt nyitott. Ezzel üzenjük az országnak, hogy nem hagyjuk annyiban hazánk kifosztását és meglopását 

– írta közleményben a Momentum Mozgalom sajtófőnöke, Németh Gyöngyvér

Tüntetés helyett teraszos-kiülést szerveztek a Momentum politikusai és Szél Bernadett független képviselő május 1-én, délután a Kossuth téren a parlament előtt. Az akció előtt Orosz Anna, a párt XI. kerületi képviselője, Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, és Szél Bernadett független képviselő tartottak rövid sajtótájékoztatót.

A párt Facebook-oldalán az eseményt élőben is közvetítették, ezen a videón látszik, hogy a sajtótájékoztató után a párt aktivistái párt-terasszal foglalták el a parlament előtti tér egy részét.

Fotó: Momentum Facebook

A demonstráció célja az, hogy felhívják arra a figyelmet  a vagyonkezelői alapítványokba való kiszervezésről szóló törvényre, ami „az elmúlt harminc év legsúlyosabb bűncselekménye”, de mivel a meghosszabbított veszélyhelyzet miatt továbbra is gyülekezési tilalom van - miközben 22 ezres futballmeccsekre már lehet menni - tüntetést szervezni még mindig nem lehet legálisan, ezért inkább megnyitották a „Momentum-teraszt”.

Az asztaloknál, székeken ülő pártaktivisták elől egy Momentum-logós, Rogán Antal képével díszített molinót is kifeszítettek, amin az áll,

„A közvagyon ellopása hazaárulás!"

 

Hajnal Miklós szerint akciójuk  „görbe tükröt tart a hatalom viselkedése elé”.

Azért, hogy ez előre ne derüljön ki, az eseményt, mint a Momentum sajtótájékoztatóját hirdették meg.

Szél Bernadett, aki  már a múlt heti nyitás után felvetette, hogy a teraszos nyitás és a focimeccses szurkolás mellett már a demonstrációkat is engedélyezni lehetne, most hangsúlyozta, erre mégsem kerül sor, miközben a kormány folyamatosan olyan botrányos ügyeket kreál, ezek ellen pedig bizonyosan számos ember kimenne tiltakozni, így ő most ehhez az akcióhoz csatlakozva kíván tiltakozni.

Az még április 23-án, Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádiós interjújából derült ki, hogy négymillió beoltott elérése esetén engedélyezik majd, hogya a labdarúgó mérkőzéseket már telt házzal rendezzék meg. Miután a héten Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club elnöke bejelentette, hogy miután április 30-án feltehetően meglesz a négymillió oltott, a Fradi már a szurkolók előtt lép majd pályára május 1-én. Április 30-án  tömegjelenetekre is sor került a nagyvárosok oltóponjai előtt.

Erre a hírre reagálva most a Momentum képviselői úgy vélik, egy ilyen teraszos tüntetésnek akkor nyilván ugyancsak nincs akadálya a szabad levegőn. Via Azonnali


Nyitókép: Momentum Facebook