Hétfőtől megint változik az életünk: itt vannak az új szabályok

2021-05-07 11:56 |

Csütörtök éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletezi a május 10-én életbe lévő változtatásokat.

Május 10-től kicsit minden a régi lesz - de csak azoknak, akinek van védettségi igazolványuk.

Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy hétfőtől, a nyitás következő lépcsőfokaként kinyitnak az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolák is. Ezzel összefüggésben "az óvodások és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatása." - olvasható a rendeletben.

Enyhítenek az utazási szabályokon is, így a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

Nem biztat már az otthoni munkavégzésre senkit az állam

Fontos változás, hogy visszavonják a "közigazgatásban elrendelt lakó-, illetve tartózkodási helyen történő munkavégzést", valamint a  gazdaság szereplőit sem kéri arra az állam, hogy türekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására.

A felsőoktatás kapcsán is változás, hogy immáron "a  felsőoktatási intézmény rektora dönthet az  oktatás – így különösen a  hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával", magyarra lefordítva: a nyári vizsgaidőszakot már rendes körülmények között is megtarthatják, ha a rektor úgy dönt.

Nem valószínű, hogy meghosszabbítják a veszélyhelyzetet


A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte:  felnőtt lakosság közel 53 százalékát sikerült beoltani, ennek köszönhetően pedig megkezdőhetett a fokozatos nyitás.

Ugyanakkor hozzátette: „Ez a szabadság még nem teljes”, ám aki beoltatja magát, az „majdnem teljesen” visszakaphatja a régi életét. 

Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig fenn fognak maradni, ami azt jelenti, hogy a koncertek, fesztiválok, éttermek, szállodák látogatása még hónapokig védettségi igazolványhoz lesz kötve. - Via Úgytudjuk!

Nyitókép: MTI/ Balázs Attila