Hétvégén fog lezuhanni az irányíthatatlan kínai rakéta

2021-05-08 16:16 | #Long March5B #kínai rakéta #elszabadult rakéta

Nem tudni, pontosan mikor és hova esnek a Long March5B darabjai, de számítások szerint Sydney, Rio de Janeiro, New York és Madrid felett is elszáguldhat.

A Long March5B, legénység nélküli rakétát április 29-én Kína Hainan tartományából lőtték fel. hogy a Haevenly Harmony (Mennyei Harmónia) nevű épülő kínai űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa.

Ezután a számításokba hiba csúszott, a rakéta elszabadult és irányathatatlanná vált. Jelenleg 90 percenként kerüli meg a Földet és amíg köröz, egyre közelebb érkezik a légkörhöz.

Jonathan McDowell asztrofizikus a The Guardiannak adott interjúban elmondta:
” Nagy eséllyel a rakéta jelentős része az atmoszféra és a súrlódás által elég. Azonban még így is nagyobb darabokra hullhat, és becsapódáskor sérüléseket okozhat. Kína nagyon felelőtlenül járt el.”

A szakértő hozzátette, hogy Kínából korábban már lőttek fel egy rakétát, amelyről vasrudak szakadtak le, amik a becsapódáskor elefántcsontparti épületekben tettek kárt. Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia.

Nem tudni, hová fognak becsapódni a várhatóan a hétvégén a légkörbe érő  30 méter magas, 18 tonnás irányítás nélküli hordozórakéta több száz kilós darabjai, ami az utóbbi idők egyik legnagyobb lezuhanó űreszköze. 

A FÖLD TÚLNYOMÓ RÉSZÉT VÍZ BORÍTJA, SZÓVAL NINCS OK A PÁNIKRA

– nyilatkozta Dan Oltrogge, a Space Safety Coalition űrbiztonsági szervezet alapítója a Verge-nek.

Az amerikai űrparancsnokság közleményében elmondta, hogy

“A LÉGKÖRBE LÉPÉS PONTOS HELYE NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, CSAK PÁR ÓRÁVAL A VISSZATÉRÉS ELŐTT.”

Az űrparancsnokság becslései szerint május 8-án, szombaton zuhan le a rakéta. A Long March pályáját itt lehet követni online. Via Jövő TV

Címlapkép: wikipédia