Az Indiai-óceánba zuhantak az elszabdult kínai rakéta darabjai

2021-05-09 10:37 | #Long Marc 5B #elszabadult rakéta

A kínai állami média szerint a Long Marc 5B-re keresztel rakéta darabjai ma hajnalban beléptek a légkörbe, ahol az objektum nagy része el is égett.

Azok az alkatrészek, amelyek túlélték a hatalmas hőt, a kínai hatóságok szerint az Indiai-óceánban, a Maldív-szigetekhez közel végezték, így nem okoztak sérülést. A rakéta darabjainak lezuhanását követően a Nasa élesen kritizálta a kínai hatóságokat, amiért nem kezelték átláthatóan az ügyet írja a Guardian.

A rakéta útját már a fellövése óta egészen nagy nemzetközi figyelem követte, hiszen a Long Marc 5B szállította az űrbe Kína űrállomásának első modulját. Az ország űrkutatói viszont nem számoltak azzal, hogy épségben lehozzák az objektumot, és arról sem gondoskodtak, hogy egy ekkora monstrum ne lépjen be a Föld légkörébe, így zuhanhatott vissza a szerkezet. Az amerikaiak szerint óriási felelőtlenség volt, hogy így szabadultak meg az űrszeméttől, szerencse, hogy nem lakott településre zuhantak a darabok.

Tavaly ilyenkor egyébként az első Long Marc 5B darakái hasonlóan érkeztek vissza a földfelszínre, akkor az Elefántcsontparton lakózáhakat is eltaláltak a törmelékek. Emberi sérülés viszont akkor sem történt. Via - Úgytudjuk!

Címlapkép: wikipédia