Itt az első közvélemény-kutatás eredménye

2021-05-09 20:17 | #Közvélemény-kutatás #Kaposvár #Előválasztás #ellenzéki összefogás

Egy hete indítottunk szavazást arról, ki legyen Gelencsér Attila kihívója a 2022-es választáson. Ezzel kezdetét vette a KPSVR kaposvári közvélemény-kutatás sorozata. Itt az első szavazás eredménye!

Egy hét alatt mintegy 321 ember nyilvánított véleményt a szavazáson és összesen 426 szavazat érkezett. A különbség abból adódik, hogy lehetőséget adtunk több jelöltre is leadni a szavazatot. Természetesen a közvélemény-kutatás nem reprezentatív, nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy Kaposváron a szavazáson jól szereplő embereket tartanák a legalkalmasabb jelöltnek, csak annyit, hogy a KPSVR szavazói kit látnának szívesen Gelencsér Attila kihívójának a 2022-es választáson.

A szavazatok 37.1 százaléka alapján a szavazók többsége Bereczki Dávidot (Momentum) látná szívesen kihívóként. Mögötte Horváth Ákos Ervin (korábbi polgármester-jelölt) végzett a szavazatok 22.1 százalékával. Harmadikként Felder Frigyes (LMP) futott be a szavazatok 14 százalékával. 

Az eredményből jól látszik, hogy a Momentum kifejezetten jól mozgósított az online szavazásra, nem véletlen, hogy ez a párt szorgalmazza leginkább, hogy az előválasztáson is lehessen valamilyen formában online szavazni. Az eredményeket torzítja, hogy a szavazatok 35.6 százaléka érkezett Budapestről. Ezt onnan tudjuk, hogy a szavazó alkalmazás vizsgálta a szavazó Facebook profilját, viszont nincs olyan statisztikánk, hogy kire, honnan érkezett szavazat. Somogyból 26.9 százaléknyian szavaztak, míg Fejérből 11.5, Győr-Moson-Sopron megyéből pedig 8.4 százaléknyian. 

A további sorrend: Varga István 13.4%, Miháldinecz Gábor 13.1%, Pintér Attila 11.5%, Szendefy Mária 8.7%, Árok Kornél 7.2%, Gyenesei István 5.6%.

Eddig Szendefy Mária (LMP), Varga István (DK) és Bereczki Dávid (Momentum) jelentette be, hogy indul az októberi előválasztáson. Varga István eredményéből látszik, hogy a DK nem annyira tudott mozgósítani az online térben, viszont Szendefy Mária maga mögé tudta utasítani a nála jóval ismertebb Gyenesei Istvánt és Árok Kornélt, igaz utóbbiak indulását nem valószínűsíthetjük. 

Pintér Attilára (MSZP) ugyanaz vonatkozik, mint Varga Istvánra: az online térben nem annyira aktívak a támogatói, azonban egy előválasztás alkalmával ennél jobb eredményre számíthat. Ugyan még ő sem jelentette be indulási szándékát, de ez hamarosan megtörténhet.

Miháldinecz Gábor annak ellenére szerzett 13.1 százalékot, hogy a 2019-es önkormányzati választások után kivonult a kaposvári politikából, és úgy tudjuk, indulni sem akar az előválasztáson. 2018-ban viszont eséllyel vette fel a versenyt Gelencsérrel, ha a többi ellenzéki párt visszalépett volna a javára, megnyerhette volna a körzetet. 

Közvélemény-kutatás sorozatunkkal a 2022-es választásokig folyamatosan jelentkezünk a legkülönfélébb témákban.