„Szitának elmentek otthonról…”

2021-05-11 22:15 | #Szita Károly #Felder Frigyes #Kováts Imre #kompenzáció #Koronavírus

Nem kímélték Szita Károlyt a kommentelők a Facebookon, miután, ellenzéki politikusok szerint, méreteset hazudott a fideszes és ellenzéki városok állami kompenzációjával kapcsolatban kedd reggel a Kossuth Rádióban.

Szita azt állította, hogy a baloldali vezetésű városok több állami kompenzációt kaptak a koronavírus-járvány miatti elvonások enyhítésére, mint a kormánypárti vezetésű városok.

Összeadtam a támogatások összegét és az eredményből arra jutottam, hogy a baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak, mint a kormánypárti települések” – mondta Szita.

Felder Frigyes, LMP-s önkormányzati képviselő, szerint ez hatalmas hazugság. Felder a Kapocs Közösség elnevezésű Facebook csoportban tette közzé saját számítását, mely szerint a 25.000 fő feletti városok tekintetében a kormánypárti városok 11.709 millió forintot kaptak szemben az ellenzéki települések 9.312 millió forintjával. Ez több, mint 2000 millió forint különbség.

A megyei jogú városok tekintetében is hasonló a kép: a fideszes megyei jogú városok 8.845 millió forintot, az ellenzéki vezetésű városok pedig 7.832 millió forintot kaptak. Ez több, mint 1000 millió forint többlet a fideszes városok javára.

Erre a következtetésre jutott Kováts Imre is, korábbi önkormányzati képviselő. Mint írja: „Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámítsa valaki, a 32 település közül az ellenzékiek kevesebben kaptak, mint a Fideszes települések.”

A műsorban Szita megjegyzi, hogy mikor baj volt a baloldal inkább elvett az emberektől és adót emelt. Kováts Imre erre reagálva megjegyzi: „polgármester úgy tűnik már nem emlékszik rá, hogy még javában dúlt a 2008-as világválság, amikor javaslatára a Közgyűlés - a korábban "szokásos" évi 30-40 milliós évi adóemelés helyett - mint egy évi 700 millióval emelte meg a Kaposváriak adóterheit.”

Felder a megszorítások kapcsán a kaposvári tömegközlekedést említi, hiszen Szita Károly 42 százalékkal csökkentette a buszjáratok számát, vélhetően a kormányzati elvonások miatt.

Szitát Károlyt nem kímélték a Facebook kommentelői sem a különböző oldalakon. Csúsztatással, hazugsággal vádolják kijelentése miatt. 

A kompenzációk városonkénti összege itt érhető el.