Nincs elég beoltott, így nincs lazítás se

2021-05-13 11:02 | #kormányinfó #Gulyás Gergely #védőoltás #újranyitás #Szentkirályi Alexandra

Nem hoztak további enyhítő intézkedéseket a szerdai kormányülésen, mivel nincs elég beoltott – nyilatkozta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint 5 millió beoltottnál szeretnék megtenni a következő nagy lépést.

“Szerdán átléptük a 4,4 milliót. Vakcinából van bőven, tehát ha a rendelkezésre álló oltóanyagot nézzük, akkor akár már holnap meglehetne az 5 millió, de most már azok vannak soron, akik válogatnak a vakcinák között. Ezért úgy számolunk, hogy körülbelül két hét múlva léphetjük át az 5 milliós számot”

– mondta Gulyás a 168 órának.

A számok azt mutatják, hogy mostanra belassult az oltási program, szerdán csak 28 973-an kapták meg az első oltásukat, de ennek most újabb lökést adhat, hogy elkezdik oltani a 16-17 éveseket és újra lehet időpontot foglalni Pfizer-vakcinára is. Erről a lehetőségről 144 ezer, zömmel március elejéig regisztrált kapott csütörtökön SMS-t.

Várhatóan a közeljövőben is lesz online foglalható Pfizer-oltás, a beérkező vakcinaszállítmányok és az abból első körös oltásra kiosztható oltóanyagok számától függően - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Addig is minden regisztrált számára elérhető az időpontfoglalóban a Sinopharm-, a Szputynik és az AstraZeneca-oltóanyag.

A kormány azzal számol, hogy május végén lesz újabb lazítás, Gulyás a lapnak azt mondta, hogy „például a rendezvényekkel kapcsolatos szabályozáson lehet majd változtatni". De zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni ezeket. 

„96 ezer 16-18 év közötti fiatal regisztrált érvényesen az oltásra és ezért ők, illetve további, korábban regisztrált 144 ezer ember kaphatja meg jövő keddig a Pfizer-oltását"

– jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

A kormány benyújtotta a helyreállítási tervet az uniónak, ezt néhány napon belül feltöltik a kormány oldalára. Gulyás szerint ezt a pénzt legfőképp az egészségügyi rendszer további fejlesztésére, a környezetbarát közlekedésre, valamint az oktatás fejlesztésére fordítják majd.

„Magyarország jól tudja ezeket a forrásokat felhasználni”

– tette hozzá.

„Június elsejétől megtarthatóak lesznek a gyerektáborok"

– közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hozzátéve, hogy várhatóan hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat.

Elkészült a védettségi applikáció, amivel igazolni lehet, hogy valaki megkapta az oltást, ez még nem éles, de a közeljövőben az lesz, Androidra és Iphone-okra is jó lesz. Név, taj-szám, oltás ideje lesz benne, az adatokat QR-kóddal fogják ellenőrizni.

Az első használat előtt az EESZT-ben regisztrálni kell, hatjegyű pin-kódot kell megadni, az appba pedig majd azt a pin-kódot kell beírni, hogy látszódjanak majd az adatok.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy június közepéig elérhetjük az 5,3 millió beoltottat (ma 4,42 milliónál jár) és a keleti vakcináknak is köszönhetően Magyarország olyan gyorsan halad, hogy két hónappal hamarabb érjük el azt az oltási szintet, mint az EU-s tagállamok átlagosan.

Emiatt „már normális nyarunk lehet”, de a védettségi igazolvány rendszere várhatóan augusztusig fennmarad, igaz azzal a lehetőségek széles tárháza igénybe vehető. Mindezek után, azaz a várható oltási pálya elmondása után Gulyás kijelentette, hogy

május végétől a korlátozások nagy része megszűnik,

de addig még arra kéri az embereket, hogy a védekezési szabályokat addig tartsák be.

Forrás: ugytudjuk.hu, egriugyek.hu

Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI