Megbukott a botrányos bérlakásterv. Kaposvár is megúszta

2021-05-26 12:51 | #bérlakás #Böröcz László #lakásmaffia #Szita Károly #Gelencsér Attila #Kaposvár

Korábban beszámoltunk róla, Böröcz László a Fidesz országgyűlési képviselője nemrég benyújtott egy javaslatot, mely szerint az önkormányzatok bérlakásait kötelező lenne eladni a bérlőnek töredék áron. Kaposváron 1088 bérlakás tűnne el a közös vagyonból és kerülne az eredeti ár 30 százalékáért a bérlőkhöz, vagy a lakásmaffiához. Úgy tűnik, a terv megbukott, Kaposvár vagyona megmenekül, de ez nem Szitán és Gelencséren múlt. 

Ma reggel azonban fideszes források arról számoltak be az atv.hu-nak, hogy Kocsis Máté frakcióvezető tájékoztatása szerint sikerült megállapodni a kormánnyal ebben a vitás kérdésben. 

Vagyis a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni.

A lap emlékeztet, hogy az eredeti módosítóindítvány szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint, Kaposváron 1088 ilyen lakás van. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el.

A módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, azt sem Papp László debreceni, sem Cser-Palkovics András székesfehérvári, de a győri városvezető Dézsi Csaba András sem tartja jó ötletnek. Szita Károly és Gelencsér Attila sem szólat meg Kaposvár érdekében nyilvánosan, sőt meg sem említették a botrányos tervet.