Harmadszorra is lebukott a részeg sofőr

2021-05-31 08:56 | #ittas vezetés #Kaposvári Járásbíróság #baleset

Hat évig nem ülhet volán mögé az a 46 éves férfi, akit két év alatt háromszor kaptak el ittas vezetéért, s akit felfüggesztett fogházra ítélt a bíróság.

Ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt 1 év 5 hónap, két évre felfüggesztett fogházra ítélt a barcsi bíróság egy 46 éves baranyai férfit, aki már több alkalommal lebukott ittas vezetés miatt.

A járművezetéstől már korábban többször eltiltott vádlott 2020 októberében egy üveg vörösbor elfogyasztása után indult Baranya megyei lakóhelyéről autóval a több, mint 40 kilométerre lévő, Kaposvár környéki faluba. Lad községben azonban az egyik kanyarban elvesztette az uralmát autója felett, és a vízelvezető árokba hajtott. A kiérkező rendőrök megszondáztatták, s kiderült, a sofőr teljesen részeg. A vádlottnak nem ez volt az első ittas vezetése: 2018-ban egy évre vették el a jogsiját és félmillió forintos büntetést fizethetett, 2020-ban pedig 750 ezer forintot kellett fizetnie és 3,5 évre vonták be a vezetői engedélyét.

A barcsi bíróság ítéletében az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek a férfit, akit újabb hat évre tiltott el a vezetéstől – az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a védelem enyhítésért fellebbezett. A vádlott az esettel kapcsolatban nemcsak a baleseti sérülést, hanem egy újabb bűncselekmény miatti felelősségre vonást is megúszott, mivel a Btk. szigorító intézkedése, mely szerint bűncselekményt követ el, aki a büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt járművet vezet, ami akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető csak 2021. május 14. napján lépett hatályba.