A közvagyon alapítványokba való szervezése miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki pártok

2021-06-02 13:36 | #Politika #ellenzék #Alkotmánybíróság

Az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz (AB) fordulnak a közvagyon alapítványokba szervezése miatt – jelentette be Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán. A sajtótájékoztatón részt vett Arató Gergely, a DK frakcióvezető- helyettese, Szilágyi György, a Jobbik alelnöke, Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője és Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

 

fotó: Pásztor Csaba/ Jövő TV

Az ellenzéki szövetség tagjai szerdán az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy az semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt, hogy a Fidesz ne tudja kifosztani az országot. Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP – egy súlyos világjárvány és gazdasági válság idején visszaélve a hatalmával –1000 milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki és helyezett politikai irányítás alá, közte szinte a teljes magyar felsőoktatást.

Ezt oly módon tette, hogy úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokba helyezte ki a vagyonelemeket és a magyar egyetemeket. Az alapítványok élére pedig jobbára fideszes embereket ültettek. Még arról is rendelkeztek, hogy ezek a kurátorok dönthessenek a saját utódlásukról is.

 

fotó: Pásztor Csaba/ Jövő TV

EZZEL MEGLOPTÁK A MAGYAR EMBEREKET, MEGLOPTÁK A MAGYAR NEMZETET.Az ellenzéki pártok szerint ez nemcsak végtelenül aljas tett, hanem sérti az Alaptörvényt is. Rámutattak, hogy az egyetemek átszervezése nem a felsőoktatás színvonaláról szól, hiszen Európában a legnevesebb egyetemek állami fenntartásban működnek.

Hozzátették, hogy a kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy az egyetemek 1500 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutnak, hiszen még az elérhető EU-s forrásokról is lemondott a kormány, csak azért, hogy hogy az egyetemeket politikai irányítás alá vonhassák.

Ennek megállítása miatt az ellenzéki koalíció szerdán az Alkotmánybírósághoz fordul, kérve a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény megsemmisítését.