Szendefy: hazaárulás amit a Fidesz Fudan-ügyben csinál

2021-06-09 16:17 | #Szendefy Mária #LMP #Karácsony Gergely #Kaposvár #Fudan Egyetem #hazaárulás #Orbán Viktor

Sok ezer ember vonult utcára a Fudan Egyetem beruházása és a Fidesz elleni tüntetésen szombaton. Szendefy Mária, az LMP kaposvári képviselőjelöltje, is ott volt a tüntetők között, ahol az LMP-MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely volt a vezérszónok.

Szendefy Mária, Karácsony Gergely

Szendefy, többek között, azért ment el a tüntetésre, hogy kiálljon a kaposvári diákok mellett, hiszen budapesti tanulmányaik alatt szükségük lesz olcsó szállásra a leendő Diákvárosban, amit a Fudan Egyetem építése ellehetetlenít. A zöldek képviselőjelöltje hazaárulásnak nevezte, amit a Fidesz a Fudan Egyetem beruházásával kapcsolatban csinál. Érvei a következők:

- A Fudan a vidéki diákok elől veszi el a kollégiumi helyeket.

- Kizárólag a magyar, de inkább a külföldi elit részére épül.

- 540 milliárd forintba kerül, amit a magyar adófizetőkkel akar a Fidesz megfizettetni.

- A beruházáshoz Kínától vennénk fel hitelt, amit még az unokáink is fizetni fognak.

- Az egyetem lényegében a kínai terjeszkedés európai hídfőállása. Nem zárhatjuk ki, hogy az ott tanuló vagy tanító kínaiak akár nemzetbiztonsági kockázatot jelentő hírszerzés bázisaként használják az egyetemet.

- Kína egy autoriter állam, amely elnyomja a kisebbségeket (ujgurokat, tibetieket) és korlátozza a szabadságjogokat. Félő, hogy Orbán Viktor nagyon is másolni akarja ezt a példát. 

Karácsony Gergely - Fotó: Mizsei László

Szendefy lapunknak elmondta: Kína nem először próbálkozik, azzal, hogy autoriter államokkal számára előnyös az igénybevevő számára azonban végzetes hitel szerződést kössön. Hasonló konstrukció keretében : 

- Sri Lanka a legfontosabb kikötőjét kénytelen "bérbe adni" Kínának, amit Kína hadikikötőként használ,

- Görögországban a legfontosabb kikötő került többségi kínai tulajdonba, ("Pireusz kikötője lesz a kínai sárkány feje" )

- Venezuelában a teljes olajkitermelésre tette rá Kína a pecsétjét,

- A legújabb: az Észak-Macedóniában kínai hitelből épített autópályára felvett kínai hitelt az EU-val akarja visszafizettetni. Ez nem sikerült, így jelentős földterületek kerülnek Kína tulajdonába.

A szakirodalom ezt "rabló hitel"-nek nevezi. Halálos ölelést jelent Magyarország részére, ha ebbe belemegy. Ezért az sem igazán jó megoldás, ha az egyetemet csak egyszerűen arrébb teszik, mondjuk Debrecenbe.

Ennyi pénzből inkább a hazai felsőoktatást kellene segíteni. Orbán, a plusz EU-s források ígéretével húzta el a mézes madzagot a hazai egyetemek orra előtt, aljas módon rávéve őket az alapítványi átalakulásra. Aztán, az ezt fedező hitelt mégsem fogadta el az Uniótól. Az ok egyszerű. Az EU elvárja a jogállami normák betartását. A független bíróságokat , teljes sajtó és vélemény szabadságot, bármilyen diszkrimináció elleni erőteljes fellépést. Orbánnak és sleppjének ehhez nem fűlik a foga. Inkább a hozzá egyre inkább hasonló keleti diktatúrákhoz dörgölőzik. 

LMP-s tüntetők - Kép: Mizsei László

Szendefy kijelentette: 

“Egyet azonban megígérhetünk! Ha 2022-ben az összefogás erejével leváltjuk a NER rabló kormányát, akkor nem lesz kínai hitel, Fudan egyetem meg maximum akkor, ha a Kínaiak a saját pénzükből építik meg.”