Kiszivárgott egy levél a Somogy Megyei Kormányhivatalból

2021-06-10 14:27 | #Somogy Megyei Kormányhivatal #diszkrimináció #Oltás #védettségi igazolvány #Kaposvár

Többen diszkriminatívnak érzik az új maszkviselési szabályokat, mely az oltás meglétéhez van kötve.

Egy kiszivárgott belső utasítás alapján a Somogy Megyei Kormányhivatalban a járványhelyzet javulása miatt úgymond „lazítottak” a maszkviselési szabályokon, ami azonban többek elmondása szerint megbélyegző és diszkriminatív lehet. Az utasítás alapján, akiknél a második oltástól számított idő miatt a védettség kialakult, azoknak nem kell maszkot hordaniuk, míg a nem beoltottakat, továbbra is, általános maszkviselésre kötelezik. Ezzel minden dolgozóról azonnal bárki láthatja, hogy felvette-e az oltást vagy sem, ezt pedig nyilvános megbélyegzésként élik meg sokan.

Egyébként az adatvédelmi szabályok (GDPR) alapján ezen adatoknak még a megismerésére sem jogosult a munkáltató, arra pedig főleg nem kötelezheti a dolgozókat, hogy ezt nyilvánosan vállalják.

A hab a tortán, hogy a kormányhivatal láthatóan nem bízik az úgynevezett „Védettségi igazolvány” által igazolt „Védettségben”, melyet maga a kormány vezetett be, mert a fenti szabályozást és a védettséget nem az igazolvány meglétére, hanem a második oltástól eltelt időre alapozza. 

Mint ismert, az Orbán-kormány már az első oltás meglététől kiadja a védettségi igazolványt, így érdekes, hogy ezt pont a Somogy Megyei Kormányhivatal nem fogadja el, a levél tanúsága szerint.

Megkerestük a kormányhivatalt is az ügyben, de 24 óra elteltével még nem válaszoltak.