Az első, somogyi származású legfőbb ügyészre emlékeztek az ügyészség napján

2021-06-11 10:30 | #Polt Péter #Somogy Megyei Főügyészség #ügyészség napja #jubileum #Kozma Sándor

Százötven éve hozták létre a szervezetet, melynek élére Kozma Sándor marcali főszolgabíró és ügyvéd került.

Az idén 150 éve, hogy az Országgyűlés június 10-én kihirdette a királyi ügyészségről szóló törvénycikket, amely létrehozta az önálló, bíróságtól független ügyészi szervezetet Magyarországon. Az újonnan létrehozott szerv élére I. Ferenc József osztrák császár, cseh és magyar király ekkor nevezte ki a pesti királyi tábla mellé királyi főügyésznek Kozma Sándort, aki Somogy megyei Kőröshegyen született, és munkával töltött éveinek egy meghatározó részét is a megyében, illetve a megye szolgálatában töltötte.

A Somogy Megyei Főügyészség a hagyományokhoz hűen az ünnepi emlékévben is koszorút helyezett el Kozma Sándor szülőfalujában és Marcaliban emelt mellszobránál, ahol ügyvédként és főszolgabíróként teljesített szolgálatot, illetve Kaposváron, egykori szülőházánál található emléktáblájánál, mivel a megyeszékhelyen volt résztvevője a Somogy vármegyei közgyűlésnek, egy ideig ő volt a Somogy Megyei Gazdasági Egyesület titkára, és ügyvédkedett is Kaposváron.

Az ügyészség napja alkalmából Polt Péter legfőbb ügyész Magyar István-díj elismerésben részesítette Csapó Gábor kaposvári járási ügyészségi csoportvezető ügyészt, sajtószóvivőt. A kaposvári helyi ünnepségen Horváth Szilárd megyei főügyész kiemelkedő munkavégzéséért Eredményes Munkáért Oklevelet adott át Kardos Krisztina fonyódi járási ügyészségi vezető ügyész, Kárpáti Beatrix címzetes főügyészségi ügyész, kaposvári járási ügyészségi ügyész, Molnár Levente főügyészségi tisztviselő és Zsohár Endre főügyészségi gépkocsivezető részére.