Orbán: napi 16 órát dolgoztam a járványban

2021-06-11 08:13 | #Orbán Viktor #Kossuth Rádió #migráció #Koronavírus

Orbán Viktor péntek reggel a megszokott módon nyilatkozatot adott a Kossuth Rádióban. Többek között a migrációs problémáról és a gazdaság újraindításáról beszélt.

„Jó esély van arra, hogy ha sikerül a gazdaság újraindítása, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz, mint korábban"

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

A nyugdíjprémium arról szól, hogy ha növekszik a gazdaság, akkor annak kedvező hatásaiból a nyugdíjasok se maradjanak ki. A családosok adóvisszatérítésében a különbség, hogy ők éppen aktívak, ezt a pénzt ők keresték meg, mondta a kormányfő.

„A legegyszerűbb, ha visszaadjuk azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen azoknak, akik a válság alatt a legnagyobb terheket vitték" – hangsúlyozta.

A biztonság kedvéért nemzeti konzultációra bocsátják az ötletet, mert el akarják nyerni az emberek támogatását.

„Lesz még vita erről, hiszen magyarok vagyunk" – mondta Orbán.

Orbán Viktor - Kép: Koszticsák Szilárd/MTI

„Nagy változások lesznek a járvány után, nem ugyanazta a képet fogja mutatni az európai gazdaság, mint a járvány előtt. Ráadásul fel kell készülnünk arra, hogy nem ez volt az egyetlen járvány a mi életünkben, lesznek még hasonló vírusok"

– emelte ki a kormányfő, aki szerint a járványok és népvándorlások korát éljük.

Elmondása alapján a migrációs nyomás nő, tavaly tízezren, most 38 ezren akartak illegálisan bejutni az országba.

„Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migráció kérdése. Migráns hadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján"

– mondta Orbán.

Szerinte most nem csupán az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt semmilyen migrációt ne engedjünk. Ez szerepelni fog az új nemzeti konzultáció kérdései között is.

„A keresztény kultúra alapvetése, hogyan tud létrejönni szolidaritás és barátság az emberek között. A szűkösség, meg a baj nem bezárkózást eredményez, hanem, ha a jóisten is úgy akarja és kapunk is valami segítséget ehhez, akkor az emberek segítenek egymáson, beleértve a munkaadókat is. Ebben a kereskedelmi és iparkamarának elévülhetetlen szerepe van”

– mondta Orbán, utalva azokra a javaslatokra, amelyeket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara dolgozott ki.

Fix kamatozású, olcsó, hosszú lejáratú hitelekről van szó, amelyekkel túlélhetnek a kis- és középvállalkozók.

„Ez nem csak az ő túlélésükről, hanem a munkahelyek megmentéséről is szól"

– közölte a kormányfő, aki várja az iparkamara újabb javaslatait is.

Eddig 137 ezer ember van, akik nem vették fel az előírt időben az oltás második dózisát. Ismét hangsúlyozta, hogy leveszik a védettek listájáról azokat, akik nem vállalták a második oltásukat. A miniszterelnök szerint muszáj valami ösztönzést adni, hogy a második oltásukért is elmenjenek az emberek, de kötelezővé nem tehető.

„Én is 16 óráztam”

– mondta Orbán akit a járványhelyzet szintén „megrángatott”.

Kiemelte, hogy a védekezésben résztvevők nagyon sokat dolgoztak ugyanannyi pénzért, éppen ezért kifejezetten kérte, hogy az emberek vegyék ki a plusz tíz nap szabadságot.

„A 200 ezer forintos minimálbér az a határ, amit mindannyian szeretnénk, néhány éve senki nem gondolta, hogy ez elérhető, most azon dolgozunk, hogy megvalósuljon"

– közölte Orbán, megjegyezve, hogy 1998 és 2002 közötti ciklusa között is megemelte a minimálbért, mégis elveszítette a választásokat 2002-ben.

„A sport nem erről szól, oda nem tartozó dolgokat nem szabadna felengedni a pályára. Ez az egész térdeplősdi egy elhibázott ötlet, mi magyarok soha nem voltunk gyarmattartók"

– fejtette ki véleményét a rasszizmus elleni tiltakozással kapcsolatban.