Kaposvári előválasztási interjúk - Bereczki Dávid

2021-06-17 15:43 | #Bereczki Dávid #kaposvári előválasztási interjúk #Előválasztás #Kaposvár #Momentum

Sorozatot indítottunk, melyben bemutatjuk az ellenzéki előválasztás kaposvári jelöltjeit. Az interjú egy 18 kérdést tartalmazó általános részből, melyet minden jelölt egységesen megkapott, illetve egy 2 provokatív kérdést tartalmazó személyes részből áll. Az első részben Bereczki Dáviddal, a Momentum képviselőjelöltjével ismerkedhetnek meg. 

Bereczki Dávid

- Mikor és minek a hatására döntötte el, hogy vállalja a jelöltséget? 

- Nem tudnék konkrét időpontot megnevezni. Kaposvári politikusként, önkormányzati képviselőként rengeteg helyi és országos problémát láttam. Négy éve, 2017-ben azért kezdtem el politizálni, mert nem tudtam tétlenül nézni, ahogy Orbán Viktor és haverjai ellopják a tisztességesen dolgozó emberek pénzét, szabadságát és az ország jövőjét. Az elmúlt 10 évben Gelencsér Attila és a hozzá hasonló alkalmatlan, fideszes Döbrögik zsákutcába vezették Kaposvárt és térségét. Kaposvárnak vérfrissítésre van szüksége. 2022 után országgyűlési képviselőként az itt élőkkel közösen átvezetjük az országot a 21. századba és az új rendszerváltás nyertesévé tesszük a megyében élőket.

- Nem tart a kormánypártok, a hozzájuk hű médiumok karaktergyilkosságától? 

- A karaktergyilkosság a NER egyik legerősebb fegyvere. Gátlástalanul támadja a Fidesz-média az ellenzéki közszereplőket, gyakran teljesen alaptalanul. A kérdésre válaszolva: nem, nem tartok tőle. Ha egy politikai erő nem szakmai alapon, hanem aljas módon rágalmaz engem, az azt jelenti, hogy nyertem. Ha már nem a programomat, elképzeléseimet, víziómat támadják, hanem a karakteremet, akkor tudhatja a választó, hogy félnek tőlem.

- Ha csak egy dolgot változtathatna meg, mi lenne az a választókerületben? 

- A Momentum elkötelezett az elszámoltatás mellett. Jogállami eszközökkel el fogjuk számoltatni azokat a NER-lovagokat, akik piócaként a magyar nép testén élősködtek és az ellopott adóforintjainkból urizáltak. Ez természetesen itt, Kaposváron és térségében is meg fog történni. Meg fognak fizetni azok, akik hülyének nézték az embereket. 

- Mit tart a választókerület legnagyobb problémájának?

- A város és környéke számtalan súlyos gonddal küzd. Az alacsony bérek, a központosítás és a helyi kulturális élet ledarálása mindannyiunk életére hatással van. Ezek mind nagyon fontos problémák, melyeket meg kell oldanunk. Én azonban egy olyan problémát emelnék ki, amelyet minden nap érzek én is a saját bőrömön, és ami a város fennmaradását veszélyezteti. Az elvándorlás a térséget még az országos átlagnál is jobban sújtja. Az elmúlt 10 évben Kaposvár lakóinak száma több, mint 6000 fővel csökkent. Nekem barátaim mentek el, de van, akinek gyermekei vagy unokái. Meg kell állítanunk az elvándorlást a városból, a megyéből és az országból! 

- Megválasztása esetén szánna feladatot előválasztási riválisainak? Mindegyiküknek? Mit?

- Nagyra tartom a többi jelöltet. Például Pintér Attilával gyakran egyeztetek önkormányzati kérdésekkel kapcsolatban. Természetesen Attila mellett Szendefy Mária és Varga István véleményére is támaszkodnék 2022-től! Az előválasztásig ugyan riválisok vagyunk, de utána szövetségesként fogunk dolgozni a NER lebontásán és Gelencsér Attila megbuktatásán. Én bízom benne, hogy hozzám hasonlóan nekik is Kaposvár és térsége az első!

- Hajlandó lenne visszalépni, ha közvélemény-kutatások valamelyik rivális nagy fölényét mérnék Gelencsér Attilával (vagy az esetlegesen a helyén induló, egyelőre ismeretlen kormánypárti jelölttel) szemben, viszont az előválasztáson Önt tartanák esélyesebbnek?

- Rengeteg statisztikát tanultam az ELTE-n, és ismerem a közvélemény-kutatások készítésének a módszereit is. A Momentumot például az európai parlamenti választások előtt pár nappal is még 4-5 százalékra mérték, ennek ellenére a párt közel 10 százalékot szerzett, és Cseh Katalin, valamint Donáth Anna személyében két csodálatos EP-képviselőt adott az országnak. Az előválasztás dönt a közös jelölt személyéről! Amikor beleegyeztem az előválasztási feltételekbe, abba is belenyugodtam, hogy vereség esetén támogatni fogom az előválasztás győztesét. Az előválasztás pont azért a demokrácia szimbóluma, mert nem szivarfüstös szobákban vagy fizetett közvélemény-kutatásokban döntenek a pártok a jelöltről, hanem az emberek, akiket képviselni szeretnék. A Momentum a tárgyalásokon szerencsére el tudta érni, hogy konszenzus legyen a 106 előválasztás megrendezésének kérdésében. 

- Kérjük, fogalmazza meg egy rövidebb összetett mondatban a programját, vagy programtervezetét!

- Ne kelljen elmenni és érdemes legyen hazajönni! Ebben minden benne van. A kormányváltás után megteremtjük azokat a kulturális, gazdasági és szociális körülményeket, melyeknek köszönhetően a fiatalok itthon tudnak maradni és azok, akik elmentek, vissza tudnak majd jönni. 

- Kaposvár volt már a lehetőségek, a virágok, a szökőkutak, sportos, zöld, stb. (Szita Károly és tanácsadói fantáziája kimeríthetetlen…) városa: Ön milyen jelzővel lenne elégedett, amikor Kaposvárt emlegetik?

- Győztes. Kaposvár és térsége legyen a 2022 utáni rendszerváltás nyertese! A túlárazott szökőkutak tényleg szépek, de mit profitálnak ebből a kaposváriak? Tisztességes béreket, erős oktatást és pezsgő kulturális életet érdemelnek az itt élő polgárok. Az emberek nem hülyék, nem lehet látványberuházásokkal kiszúrni a szemüket. 

- Hogyan lehetne megállítani az elvándorlást és ezzel együtt az elöregedést? 

- Minden probléma megoldásának az első lépése a probléma elismerése. Igenis van elvándorlás, és ezt a jelenlegi hatalom, mely ezért felelős, nem szereti beismerni. A probléma többrétegű, és főleg a fiataljainkat érinti, ami később a teljes helyi közösségünkre borzasztó hatással lesz. A helyi gimnáziumi, illetve felsőoktatás fejlesztése kulcsfontosságú, hogy ne kelljen Pestre menni a versenyképes diplomáért. Emellett a helyi infrastruktúra fejlesztése és a társadalmi élet felpezsdítése a kultúrán keresztül létfontosságú. Az elvándorlás a kilátástalan jövő betegségének tünete, ezért röviden összefoglalva: a helyi lehetőségek és életminőség javításával kell az elvándorlást megállítanunk. 

- El tudja képzelni, hogy megválasztása esetén Szita Károllyal érdemben együttműködik a város, a választókerület boldogulásáért? És, hogy Szita Károly hajlandó az együttműködésre?

- Országgyűlési képviselőként én nem csak a szavazóimat, hanem teljes körzetünket kívánom képviselni. A felelős politikus a pártpolitikai meggyőződéseit, ideológiai iránytűjét félretéve kell, hogy dolgozzon a lakosokért. Ezért, akármennyire nehéz is lesz, mindent meg fogok tenni azért, hogy Szita Károllyal együttműködve fejlesszük a körzetet. Persze ettől egy tolvaj fideszes sem fogja megúszni az elszámoltatást. 

- Mit tart a választókörzet kistelepülései legnagyobb problémájának?

- A magyar önkormányzatiság tudatos leépítés alatt áll. A falvak önállósága és érdekérvényesítése folyamatosan csökken. Magyarország leszakadó térségei szinte teljes egészében a vidéki területek. A vidéki elnéptelenedés fokozódik, a fiatalok elvándorolnak, az idősek egyedül maradnak és a leszakadó térségekben a szociális háló megszűnik. Fontos, hogy vidéki emberként én látom és átérzem ezeket a problémákat. Természetesen ezek megoldása nem 1-2 nap. Hosszú évek áldozatos munkájára van szükség. Én a lehető legnagyobb alázattal jelentkezem a munkára. 

- Kaposváriként mit tud ajánlani a választókörzet kistelepüléseinek?

- Kiemelten támogatnunk kell az agrárszektor generációváltását. A fiatalokat a szakmában kell tartani és meg kell előznünk, hogy a NER lovagjai szétdarabolják és lerombolják a családi gazdaságokat. Lehetővé kell tennünk a piacra lépést a vidéki mikro- és makrogazdaságoknak, valamint ezeket az országos és EU-s forrásokon kívül is támogatni kell, hogy fejlődni tudjanak. Ez természetesen csak pár fontos gazdasági intézkedés, de megteremtheti egy virágzó gazdaság alapjait. 

- Melyik a kedvenc kaposvári sportcsapata? Ki a legkedvesebb kaposvári sportolója?

- Fociztam gyermekkoromban, így a Rákóczi nagyon közel áll a szívemhez. Elkeseredetten nézem, hogy mi történt az elmúlt években a csapattal. Korábban nagy visszhangot keltett, amikor azt javasoltam, hogy a város vonja meg a több tízmilliós támogatást a csapattól és adja azoknak, akik erre inkább rászorulnak. Ezt nem azért javasoltam, mert nem szeretem a csapatot, hanem mert a teljesítményalapú támogatási rendszerekben hiszek, nem a vak pénzszórásban.  Akire pedig leginkább felnézek, az nem más, mint a legendás úszó, Csik Ferenc. A hazaszeretete, a sport és a tudományok felé mutatott alázata és a megkérdőjelezhetetlen tehetsége a 20. század legnagyobbjai közé emelte. Számomra egy igazi példakép. 

- Melyik darabot nézné meg legszívesebben újra a színházban?

- A Fidesz, mint mindent, a Csiky Gergely Színházat is leuralta. A színházunk jelenlegi vezetője egy politikai kinevezett, akinek semmi köze a színjátszáshoz. Ez nonszensz. Én akkor fogok újra szívesen belépni a Csikybe, amikor visszaadjuk azt a hozzáértő művészemberek kezébe. Most is dolgoznak ott remek szakemberek, sokkkal jó kapcsolatot ápolok. Sajnálom, hogy a Fidesz teljes letámadása és Vidnyánszky Attila ámokfutása őket is nehéz helyzetbe hozza. Ha visszamehetnék az időben, akkor a legendás Babarczy László Tartuffe rendezését nézném meg. 

- Melyik a kedvenc utcája Kaposváron? És a kedvenc városrésze?

- Nincs kedvenc utcám, mint ahogy kedvenc városrészem sincs. Teljes szívemből szeretem a város egészét és az itt élő embereket is. Utca vagy városrész helyett inkább egy épületet emelnék ki. A Nagyboldogasszony-székesegyház minden szempontból közel áll a szívemhez. 

- Mi a Zselic legmagasabb pontja és merre található? De kérjük, ne forduljon a Google-hoz!

- Hollófészek a megoldás, azonban komolytalannak érzem ilyen típusú kérdés feltételét egy írásbeli interjú során. 

- Ön szerint hány potentát tud ollóval a kezében felsorakozni egy ötméteres, nemzeti színű szalag mögött, ha azt akarják, látszódjon a felirat a szalagon, s mindenki ki is tudja nyisszantani a saját darabkáját? 

- Ha csak fele akkora igyekezettel próbálták volna megoldani a térség problémáit a fideszes politikusok, mint amekkora igyekezettel vagdossák a szalagokat pózolás közben, nem lenne ekkora csávában Kaposvár és környéke. 

- Kampányban négy helyszínen hány méter félkész járdát tud átadni, ha közben egy óvodába, egy kutyamenhelyre és egy idősek otthonába is el kell mennie mondvacsinált okokból fotózkodni?

- Politikai hitvallásom egyik fontos eleme az az állítás is, hogy a politikusnak utcán, az emberek között van a helye. Ezért a Momentum minden kedden és szombaton reggel 8-kor megtalálható pulttal a kaposvári piacon és vasárnaponként reggel 8-kor a vásárban. Magam is minden alkalommal ott vagyok. Önkormányzati képviselőként, országgyűlési képviselőjelöltként így tudok a legtöbb emberrel beszélni és így tudunk közösen megoldást keresni a problémáikra. A NER elitje a villáiban bujkál az emberek elől, nem ismerve azok gondjait, bajait. Ezen a mentalitáson változtatni kell, bízom benne, hogy ellenzéki szövetségeseink is csatlakoznak majd hozzám a jövőben!

- Gyakran megkapja azt a kritikát, hogy még túl fiatal, nincs tapasztalata. Mit gondol, hogyan tudja képviselni majd azokat a választókat, akiknek az életkori sajátosságból adódóan, még át se tudja érezni a problémáját?

- Nem fogok hazudni: a fiatalságnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Továbbá egyáltalán nem értek egyet a kérdéseben foglalt állítással. Nyugaton számtalan fiatal politikust találunk fontos pozícióban, nem kell messzire menni, a szomszédos Ausztriában Sebastian Kurz 25 évesen lett államtitkár, 27 évesen külügyminiszter, majd 31 évesen kancellár. A kor és az érettségi szint külön kérdés véleményem szerint. Felismerve azonban a koromból származó tényállást, a fiatal lendületet ki kell, hogy egészítse az idősekben meglévő tapasztalat. Két éve választottak önkormányzati képviselőnek a kaposváriak, fontos tapasztalatokkal gazdagodtam.  Szerintem logikailag hibás az az állítás, hogy fiatal létemre nem tudom átérezni az idősek problémáit. Egy gazdag ember igenis tehet a szegényekért, egy keresztény az ateistákét, és még sorolhatnám. A problémák megértése, átérzése empátia és politikai nyitottság kérdése, ami az én jellememben megtalálható. Tisztelettel tekintek azon idősebb polgártársaim felé, akik életükön keresztül dolgoztak, építettek, értékesítettek és termeltek. Társadalmunk alapja, hogy a szépkorú társainkra kiemelten figyeljünk, segítsük őket és megadjuk nekik azt, amit igenis megérdemelnek: minőségi egészségügyet helyben, és magasabb, kiegyenlítettebb nyugdíjakat a stabil megélhetéshez. 

- Jelenleg Budapestre jár egyetemre. Milyen biztosítékot tud adni a kaposváriaknak és a választókerület többi településén élőknek, hogy a tanulmányai mellett lesz ideje tisztességgel ellátni képviselői feladatait? 

- A Fidesz propagandájának hazugsága, hogy én Budapesten élek. Ezzel is bizonyítják, hogy félnek az ellenzék erejétől, és tőlem, mint mással nem támadható, újgenerációs politikustól. Nem mellesleg, amire én képviselő lennék, diplomával fogok rendelkezni. Kaposváron élek, az itt élő emberekért dolgoztam eddig is, és a parlamentben is értük fogok, ha Isten is úgy akarja. Akik ismernek, azok pontosan tudják, hogy távol áll tőlem a felelőtlen ígérgetés. Amikről fentebb beszéltem, mind meg fognak valósulni. Elszámoltatjuk azokat, akik meglopták a magyar népet, tisztességes, jólétet garantáló munkahelyek létrehozását fogjuk támogatni, és visszaszerezzük színházunk régi hírnevét. Summa summarum kórház, iskola, munkahely. Ezek a prioritásaink.  Egy olyan térség alapjainak lerakásában gondolkodom, ahonnan nem kell elmenni és ahová érdemes hazajönni.