KIDERÜLT - A magyar állam vásárolta meg a kémprogramot

2021-07-20 16:27 | #lehallgatás #fideszes kémbotrány #Simicska Lajos

A kémprogramot gyártó cég egykori alkalmazottja elárulta, a magyar kormány is a cég ügyfelei közé tartozott. 300 magyar telefonszámot hallgatott le illegálisan a magyar kormány.

Az izraeli NSO Group cég körüli oknyomozásban részt vevő Washington Post külön cikkben foglalta össze a Magyarországot érintő megfigyelési botrány részleteit.

Az első bekezdésben kifejtik, hogy a Pegasus nevű szoftverrel mintegy 300 magyar telefonszámot hallgatott le illegálisan a magyar kormány.

A lap szerint elsőre hat érintett telefont sikerült átvizsgálni, ezek közül három esetben megtalálták a Pegasus szoftverét, kettőt pedig megkíséreltek megfertőzni a programmal (a hatodik a Central Médiacsoport többségi tulajdonosáé, Varga Zoltáné volt, aki korábban már lecserélte a készülékét).

Az NSO tagadta, hogy közreműködött volna a magyar kormánnyal a telefonos listával kapcsolatban, állításuk szerint csak a kémprogramot (spyware) adták el, de „a megszerzett adatokhoz nincs a cégnek hozzáférése".

Emellett hangsúlyozták, hogy csak olyan célokra értékesítik a Pegasust, mint a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés.

A cikk megjelenése után Shalev Hulio, az NSO vezetője jelentkezett a Washington Postnál. Saját bevallása alapján őt is aggasztják a hírek, hogy egyes kormányok nem arra használták a Pegasust, amire eladták nekik,

„Ez az ügy aláássa a vásárlókba vetett bizalmunkat. Minden vádat megvizsgálunk, és ha igaznak bizonyulnak, határozott lépéseket fogunk tenni"

– mondta a lapnak Hulio.

Az NSO a jogszabályok miatt nem árulhatta el, kik vásárolták meg a kémprogramot, ám egy névtelenségét kérő egykori alkalmazott neve felfedése nélkül elárulta,

hogy a magyar kormány is a cég ügyfelei közé tartozott.

A szoftver képes rejtett réseken keresztül (pl. applikációk hibáit kihasználva) behatolni a telefonokba, majd teljesen birtokba venni azt. Így a telefont meghekkelő állam az összes információhoz hozzáfér a készüléken, aminek kameráját és mikrofonját is képes ki-be kapcsolni.

A cikk végén felsorolják az érintett személyeket, akiknek a telefonját meghekkelték: újságírókat, aktivistákat, üzletembereket, ügyvédeket. Közülük jó néhányan Simicska Lajoshoz köthetők, aki ugyan egy korábbi munkatársa szerint nem használ okostelefont, ám a fia és az ügyvédje is szerepelnek a listán.

„Előfordult, hogy néhány információ, amit kizárólag telefonon beszéltünk meg, valahogy mégis megjelent a sajtóban"

– árulta el egy korábbi interjúban Nagy Ajtony Csaba, Simicska ügyvédje.

 

forrás: ugytudjuk.hu