Az idén eddig tizenhárman fulladtak a Balatonba

2021-07-26 15:53 | #Balatoni Vízirendőrség #Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság #Balaton #vízbefúlás #tragédia #megelőzés

A hétvégi, alsóbélatelepi kettős tragédia után a rendőrség kéri, a fürdőzők tartsák be a szabályokat és fogadják meg a tanácsokat.

Bár a főszezonnak még alig a fele telt el, a vízirendőrök az idén 102 mentési kivonulás alkalmával 220 életmentést végeztek a Balatonon, ezért senki nem vált vihar, vagy időjárási veszélyhelyzet miatt áldozattá. Mindamellett sajnálatos módon már tizenhárom esetben következett be tragédia a magyar tengeren. Ezen vízbefulladások általában nem kötődtek jogszabálysértéshez, viharjelzés nélküli időben – illetve nem viharos időjárásban – a parthoz viszonylag közel, vagy relatíve kis vízmélységben következtek be. A veszélyhelyzetek elsősorban a hőcsúcsokhoz kapcsolódtak, és a kiváltó okok között sokszor tetten érhető volt az időskori, vagy egyéb alapbetegség miatti eszméletvesztéses, rosszullétes veszélyhelyzet, valamint a megfelelő úszni tudás, vízbiztonság hiánya.

A rendőrség felhívja a figyelmet: vízen vagy a vízben fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. A Balatonon már negyven helyen látható viharjelző állomás, amelyből három nyílt vízi elhelyezésű. Az I. fokú viharjelzés esetén a viharjelzők sárga fényjelzése percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. II. fokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint a vitorlások kivételével nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni. A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatonba fulladások, vízi balesetek megelőzése érdekében a rendőrség kéri, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!

Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a hőmérséklet hirtelen változása sokkhatással lehet a szervezetre!

Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!

Lehetőleg kerüljék az extrém melegben, a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatoAmennyiben vízibiciklit (vagy egyéb műanyag fürdőeszközt) és SUP-ot kölcsönöznek és nem biztosak úszni tudásukban, akkor kérjék a mentőezközök és mentőmellény biztosítását.

Különösen fontos, hogy lehetőség szerint kerüljék az egyedüli vízen tartózkodást, főleg a legmelegebb órákban, különösen elrendelt hőségriadók esetén, mert egy esetleges rosszullét, vagy baleset esetén - ha kéznél van a segítség - a tragédia elkerülhető!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívón, vagy az ingyenesen hívható 1817-es vízi segélyhívó telefonszámon!