Elindult az előválasztás aláírásgyűjtési szakasza

2021-08-23 11:09 | #Előválasztás #Kaposvár #Bereczki Dávid #Horváth Ákos Ervin #Varga István #Pintér Attila #Szendefy Mária

Augusztus 22-én az utolsó nyilvántartásba vételi kérelem hiánypótlási határideje is lejárt, így kialakult a jelöltek végleges listája - írja az ugytudjuk.hu.

Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt szállt versenybe – írja a hat ellenzéki párt közleménye.

Kaposváron Bereczki Dávid (Momentum), Varga István (DK-Mszp-P) és Horváth Ákos Ervin (MMM-Jobbik-LMP-ÚVNP-ÚK) indul az előválasztáson. Az aláírásgyűjtési időszakban két jeletősebb esemény volt: az egyik, mikor a bejeltése után másfél héttel visszaléptették az Mszp-s Pintér Attilát a DK-s Varga István javára, ami az Mszp szimpatizánsok körében óriási felháborodást keltett, illetve Szendefy Mária visszalépése Horváth Ákos Ervin javára, ami egy közös döntés eredménye volt, és a felek közösen folytatják a kampányt tovább.

Átlagosan a legtöbb jelölt Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb pedig Komárom-Esztergom megyében regisztrált. A nyilvántartásba vételi szakasz lezárultával az országos hatáskörű jelölő szervezetek (Liberálisok, MMM, Új Kezdet és ÚVNP) is becsatlakoztak az Országos Előválasztási Bizottság munkájába is, a jövőben tanácskozási joggal jelen lesznek a testület ülésein.

A mai napon kezdhetik meg a nyilvántartásba vett jelöltek az ajánlások gyűjtését. A miniszterelnök-jelöltek számára 20.000, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlás összegyűjtése a feladat. Ajánlást csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni – derül ki ugyanitt. 

Egyéni képviselőjelöltekre érvényes ajánlást csak a választókerületi lakcímmel, miniszterelnök-jelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok tehetnek. Az ajánlóíveket maradéktalanul ki kell tölteni, a hiányos ajánlásokat a lebonyolító szervek el fogják utasítani.

A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik – jelzi a közlemény.

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll a jelöltek rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10.00 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra. Az előválasztás első fordulójára szeptember 18-26. között kerül sor, online és személyes szavazásra egyaránt lehetőség lesz – zárul a közlemény.