Jakab Péter a KPSVR-nek: Elszámoltatást, jólétet, szabadságot!

2021-08-28 18:18 | #Jakab Péter #Horváth Ákos Ervin #Kaposvár #Előválasztás

Csütörtökön Kaposváron járt Jakab Péter, a Jobbik elnöke, aki közös utcai fórumot tartott Horváth Ákossal, akit a Jobbik mellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az LMP, az Új Világ Néppárt és az Új Kezdet támogat az ellenzéki előválasztáson. A Jobbik elnöke nemcsak a választókkal és szimpatizánsokkal találkozott, hanem interjút is adott a KPSVR-nek.

- A Jobbik országosan a legtöbb helyen a DK-val egyezett meg a jelöltek kölcsönös támogatásáról. Kaposváron is akad DK-s induló, miért Horváth Ákos mellé álltak?

- Jellemzően azon jelöltek mellé álltunk az előválasztáson, akiket a legalkalmasabbnak tartunk és legesélyesebbnek gondolunk a feladatra, hogy 2022 áprilisában le tudja győzni aktuális fideszes ellenfelét a parlamenti választáson. 

- Kaposváron 2010-ig egyéniben rendszeresen a baloldal nyert. Nem tartanak attól, hogy a nem kormánypárti szavazók ezúttal is balra húznak majd?

- Az ellenzéki pártok közötti együttműködés azért jött létre, mert meghallottuk a választók akaratát, akik összefogást sürgettek Orbán Viktor tolvaj és zsarnoki rendszere ellen. Az ellenzéki előválasztás éppen arról szól, hogy az ellenzéki szavazóknak azt a jelöltet kell kiválasztani, akiről elhiszik, hogy nem csupán a szeptember 18-26. közötti előválasztást, de az áprilisi választásokat is meg tudja majd nyerni. Bármi lesz az előválasztás eredménye, azt elfogadjuk, de mi jelenleg úgy látjuk, hogy a fenti szempontok alapján Horváth Ákos a legalkalmasabb jelölt.

Jakab Péter (B) és Horváth Ákos Ervin (J)

- Akit ismerői meglehetősen önálló személyiségnek tartanak, s azt mondják róla, ha valamivel nem ért egyet, akkor azt biztosan nem szavazza majd meg, hiába ül a Jobbik parlamenti képviselőcsoportjában. Egy civil jelölt számára mennyire fontos a frakciófegyelem?

- Ez spekuláció. Horváth Ákosban együttműködő személyiséget ismertünk meg, aki feltehetően a parlamentben is egyedül a hazája és nemzete érdekeit fogja majd képviselni, ahogyan teszi azt a Jobbik frakciója immáron több, mint egy évtizede. 

- Miket tart Kaposvár legfontosabb problémáinak, melyeket rövid időn belül orvosolnának, ha jövőre sikerül leváltani a Fidesz-KDNP-t?

- Véget fogunk vetni a fideszes urambátyám-rendszernek, és el fogjuk számoltatni a jelenleg még politikusbűnözőként garázdálkodó tolvajokat. És vissza kell adnunk a hitet a magyar embereknek, hogy igenis élhetünk mi, magyarok is úgy, ahogyan tőlünk nyugatra ez teljesen természetes: jólétben és szabadságban. 

- A kormánypártok a választások előtt vélhetően minden ellenzéki jelölt esetében megpróbálkoznak majd a karaktergyilkossággal. Milyen segítséget tud adni a Jobbik ilyen esetekben a párt által támogatott jelölteknek?

- A hazugság ellen csak igazsággal lehet védekezni. Mi az igazságot tudjuk elmondani a magyar embereknek, Rogán hazugsággyárának gusztustalan és aljas karaktergyilkosságai helyett.

- Somogyban a másik három választókerületben előzetesen a jobbikos jelölteket tartják esélyesnek az ellenzéki előválasztáson. Nem üthet ez vissza Kaposváron, hogy a választók azt mondják, akkor legalább innen legyen más párt jelöltje?

- Úgy vélem, ez életszerűtlen, a választók ugyanis nem ilyen megfontolások alapján döntenek. Nem hiszem, hogy a felelős választók az alapján választanak majd, hogy más választókerületekben melyik pártnak hány esélyesebbek jelöltje van. Egyszerűen a legrokonszenvesebb és legesélyesebb jelöltre adják le majd a szavazataikat.

- Ha nem nyer az előválasztáson Horváth Ákos, ugyanolyan lelkesedéssel kampányolnak majd a győztes mellett is?

- Hiszünk a győzelmében, de természetesen el fogjuk fogadni a számunkra kedvezőtlen eredményt is, hiszen éppen ez az ellenzéki összefogás, illetve az előválasztás lényege.

- Mekkora részvételre számít az előválasztáson Kaposváron, illetve a másik három somogyi körzetben?

- Nem szeretnék jósolni, de hiszem, hogy az ellenzéki szavazók elég bölcsek ahhoz, hogy éljenek a szavazati jogukkal. Ennek megfelelően bízom a magas részvételben.

- A hat ellenzéki pártnak igazából egyetlen közös programpontja, hogy le kell váltani a jelenlegi kormányt. Ez elegendő a közös kormányzáshoz?

- Ez tévedés, hiszen a hat ellenzéki párt által közös kormányprogram készül, ennek közös alapjait néhány hónapja társadalmi vitára bocsátottunk. Már eddig is számtalan kiváló észrevétel és hasznos javaslat érkezett a választók részéről. Éppen azt kellene észrevenni, hogy Orbán és a politikusbűnöző haverjai csupán látszatkormányzást csinálnak, amellyel megpróbáljak eltereli a figyelmet a magyar történelem legnagyobb országrablásáról, hazánk széthordásáról.

- Minden párt programjában akadnak olyan pontok, melyekhez ragaszkodnak, nem akarnak belőle engedni. A Jobbik számára melyek azok, amiket mindenképpen végig akar vinni, akár az ellenzéki összefogás többi pártja akarata ellenére? Vagy mindenben kompromisszumkészek?

- Számunkra a tényleges elszámoltatás jelenti a minimumot. Ezen felül minden kérdésben, programpontban kompromisszumra törekszünk.