KÉPEK - Sokat nem bírt az új Vár park

2021-09-07 11:45 | #Vár park #Kaposvár #blog

Omlik, bomlik, málik, romlik. Ennek a kaposvári parknak sincs gazdája, így a Vár parknak is a pusztulás lesz a sorsa. Hamarosan. Jó hír viszont, hogy a WC-k tökéletes állapotban vannak, mivel ki sem nyitották őket, így esélyük sem volt amortizálódni.

Meggyes József írása.

A szerző Kaposváron született, kisebb megszakítással a városban élt. Itt nőtt fel, részben ide járt iskolába is, és itt dolgozta végig hivatását. Első blogja -MJ Vándor- 2009.09. 08-tól íródik, a ...tükör... 2011.06.25-én indult és a Zsömi 2015.11.17-én. Itt a KPSVR-en általában a ...tükör... blog írásai olvashatók.

Bevallom nem számítottam ennyire gyors romlásra, így aztán nem is a fényképezés szándéka vezérelt oda. Két hét sem telt el a nyitás óta! De nem lehetett nem észre venni a bajokat.

Az egyszerűbb átláthatóság kedvéért két csokorba szedtem a fotókat. Az egyik a "barbárság" a másik a "gondos gazda" hiánya szülte hibák.

Persze a kettő nagyon is összefügg, mert ha volna gondos gazda, volna jelenlét - mondjuk egy parkgondnok személyében - akkor a barbárok is visszább szorulnának. Ha nem is lehet mindent megakadályozni, de a jelenlét önmagában is távoltartó lehet, mellesleg pedig időben észlelhető a rongálás és ezáltal orvosolható.

Sorba megyek és veszem először a barbárok kategória képeit.

A játszótéren valaki leszerelte az egyik karabinert, el is vitte. Filléres cucc. Lehet gyerek, lehet nem, de speciel nem is érdekel. Filléres lenne pótolni is, és talán le se kerül onnét, ha valaki ügyeli a teret.
Valami erős barbár berúgta a színpad fellépő felületét, ami zajjal jár, nem kis erő kell hozzá, még sem biztos, hogy elsőre sikerült. Ha van gondnok ez nagy valószínűséggel nem esik meg. Jut eszembe. Legalább kamerák vannak!
Kevés a parkolóhely. Most még nagy kárt nem okoznak, mert száraz a talaj a fű meg persze nem nőtt ki. Csak hát kár a népeket ehhez szoktatni, mert majd felállnak akkor is ha sár lesz, pláne ha meg füves.
Számos helyen potyognak ki a téglák a "falból", azért az idéző jel, mert néhol inkább járda az. Tetszenek tudni ugye? 

-Mi lesz ebből!? 

-Ha megáll akkor fal, ha leborul akkor járda.


Nem tisztem eldönteni, de akár kipotyog, akár a barbár szedi ki könnyedén, és el is hordja, ez kivitelezési hiba is. Komoly kötőanyag lehet benne. Itt az erősség tényleg nem a falak erejében van, viszont védő sincs.

Jöhet a másik a "gondos gazda" hiánya. Sorba veszem:

Legyen először megint a játszótér, mert az a leginkább látogatott, a leginkább népszerű. Ha lenne egy gondnok, akkor foghatná reggel a nyeles cirkot és visszaseperhetné a homokot a gödörbe, a gumi járófelületre lefolyt földet a helyére. Látványos volna!
Jelzem, ez vonatkozik az egész parkra, a murvás járófelületre és a kissé alacsonyra sikeredett falakra (sokan hiszik járdának).
Még mindig nem igazán értem, miért nem akadt még egy kis tégla, kis malter. Tetszenek tudni? "egy sor tégla egy sor mész ..." Szóval, ha akadt volna, akkor a falak ugye magasabban állnának mint a murva, a föld, a sóder és nem folyna rá.
De mert így sikerült, akkor gondozni kellene! Folyamatosan.
Ahogy a fűszerkertet is. Már a megnyitó napjára kipusztult számos növény, nem is pótolják. Másutt viszont, már bőven métert meghaladó a gaz az úgynevezett virágágyásban, nem is szedik ki.
Megnéztem a füvesítést. Tényleg volt. Az igaz, hogy erősen kellett keresni azt a néhány szálat ami öntözés híján kikelt. Kikelt, de kár reménykedni, mert továbbra is rohadt meleg ígérkezik eső nélkül, és hát gondolom marad az öntözővízzel való spórolás. A fű senkinek nem fog feltűnni, mert kevesen állnak neki talajt vizsgálni, szemmagasságból meg még nem látszik az a pár szál satnyaság, ellenben ők is látják a kisült cserjéket, a meg nem eredt fákat.

Nos hát, ennyi röviden.
Omlik, mállik, bomlik, romlik, gazosodik, ... Ja! A mosdók megmaradnak épen szépen, mert nem lehet őket használni. Továbbra is tiltott terület! Zárva.

Ennek a parknak egyetlen szerencséje lesz. A jövő évi választás. Arra majd kipofozzák ezt is. No és utána (addig) mi lesz kaposvári polgártársaim?