Horváth Ákos: Szita az ügyészséggel működjön együtt, ne velem!

2021-09-17 11:37 |

Sorozatot indítottunk, melyben bemutatjuk az ellenzéki előválasztás kaposvári jelöltjeit. Az interjú egy 18 kérdést tartalmazó általános részből, melyet minden jelölt egységesen megkapott, illetve egy 2 provokatív kérdést tartalmazó személyes részből áll. A harnadik részben Horváth Ákos Ervinnel, a Jobbik, MMM, LMP, ÚK, ÚVNP képviselőjelöltjével ismerkedhetnek meg.

Horváth Ákos Ervin (b), Bod Péter Ákos (j)

- Miért vállalta el a jelöltséget?  

Már a középiskolában is diákvezető voltam, mindig érdekelt a közösségi munka. A szülővárosom mellett számomra másodlagos volt a nagypolitika, soha nem gondoltam arra, hogy elinduljak az országgyűlési választásokon. De a 2019-es önkormányzati választások után sokan jöttek hozzám emiatt, így nem mondhattam nemet, amikor a Jobbik és az MMM is megkeresett a támogatási szándékával. 

- Nem tart a kormánypártok, a hozzájuk hű médiumok karaktergyilkosságától?  

Nem félek! Ha van mit „gyilkolni” rajtam, akkor az azt jelzi, hogy van karakterem. A tét most sem kevés, a gépezet már be is indult. A Fideszben nagyon nem örülnének, ha én nyerném az előválasztást, mert nekem reális esélyem van legyőzni a jelöltjüket 2022-ben. Szemtől szembe nem mernek megszólalni, inkább megzsarolnak, hogy lépjek vissza, illetve beépített embereikkel, fizetett trollokkal és álújságírókkal próbálnak lejáratni. Állok elébe!

Pintér Judit (b), Iványi Gábor (középen), Horváth Ákos Ervin (j)

- Ha csak egy dolgot változtathatna meg, mi lenne az a választókerületben?

Egyértelműen az elvándorlást állítanám meg. Ennek több összetevője van, melyekkel sürgősen foglalkozni kell.

- Mit tart a választókerület legnagyobb problémájának?

Régóta, nagyon régóta nincs felelős/felelősségre vonható, az emberek szemébe bármikor, bárhol belenézni képes képviselő vagy helyi vezető a körzetben! Sokszor hallom, hogy nincs igazi gazdája a városnak, inkább csak a közpénzeknek vannak gazdái, akik aztán ebből a közös vagyonból profi módon tartják meg rendre a hatalmi pozíciójukat. Ha például egy kórházi osztály vezetője egyértelműen jelzi, hogy az új beruházás során sem épül akadálymentes feljáró a betegeknek, akkor a képviselő igenis csapjon a tervasztalra, érje el a tervek módosítását és épüljön is meg az a feljáró! Ezzel szemben a felelős posztokat betöltők most érdemben semmit sem tehetnek maguktól, csak és kizárólag azt, amit felülről megparancsolnak nekik. Ebben a rendszerben nem fog fejlődni Kaposvár és környéke.

- Megválasztása esetén szánna feladatot előválasztási riválisainak? Mindegyiküknek? Mit?

Még a főiskolán elsőévesként egy diákvezető választáson néhány szavazattal alulmaradtam egy végzős hallgatóval szemben. A végén odajött hozzám és azt mondta, hogy ha ennyien választottak volna téged, akkor gyere, dolgozz velem, képviseld így a rád szavazókat! Ez mélyen bennem maradt, mert valóban, akit sokan választanának azt nem mellőzhetjük. Ennek szellemében én felkérném a ma még rivális jelölteket a közös munkára, biztosan tudnánk mindenkinek testhezálló feladatot adni.

- Hajlandó lenne visszalépni, ha közvélemény-kutatások valamelyik rivális nagy fölényét mérnék Gelencsér Attilával (vagy az esetlegesen a helyén induló, egyelőre ismeretlen kormánypárti jelölttel) szemben, viszont az előválasztáson Önt tartanák esélyesebbnek?

Hajlandó lennék, de a hozzám eljutott közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy nekem van reális esélyem győzni a Fidesz ellen, így aki azt akarja, hogy 2022-től Kaposvár és környékét ne Gelencsér Attila képviselje az országgyűlésben, az előválasztáson szavazzon rám. 

- Kérjük, fogalmazza meg egy rövidebb összetett mondatban a programját, vagy programtervezetét!

Igazságos, teljesítmény alapú társadalmat szeretnék, ahol az állam szolgáltat, segíti az embereket és a vállalkozásokat, de nem uralkodik felettük. Rövidebben megfogalmazva: tudja már végre az állam a helyét!

- Kaposvár volt már a lehetőségek, a virágok, a szökőkutak városa. Ön milyen jelzővel lenne elégedett?

Így együtt akár mindegyikkel is, bárcsak igazak lennének! De nekem nem a város határát jelző táblákra kiírt propaganda a fontos, hanem az, hogy eddig hányan hagyták ezeket a határokat örökre maguk mögött! Hányan vándoroltak el más tájakra, és hányan térnek majd haza új reményekkel a szívükben.

- Hogyan lehetne megállítani az elvándorlást és ezzel együtt az elöregedést?

Helyben kell megteremtenünk a jobb élet lehetőségét mindenkinek, hogy ne akarjanak az emberek más városokba, más országokba elvándorolni. Ez a jelenség nyilván a mobilisabb fiatal generációt fokozottan érinti, ők még könnyebben megmozdulnak, nem köti őket helyhez saját család vagy egzisztencia. Ha ők elmennek, akkor az elöregedés folyamata megállíthatatlan. A jobb élethez jobb oktatás, munkalehetőségek, egészségügyi ellátás és még számos más alapvető életfeltétel javítása, biztosítása szükséges. Ezek hiányát, hiányosságait mindannyian napi szinten tapasztaljuk.

Jakab Péter (b), Horváth Ákos Ervin (j)

- Megválasztása esetén tudna Szita Károllyal érdemben együttműködni?              

Én ezt a város polgárai érdekében mindenképpen megpróbálnám, de meggyőződésem, hogy Szita Károlynak egy független ügyészséggel kellene együttműködnie és nem velem! A városháza dolgozói nélküle is jól elboldogulnak, velük biztos, hogy gond nélkül együtt tudunk majd működni.

- Mit tart a választókörzet kistelepülései legnagyobb problémájának?

30 éve nincs gazdasági stratégiája a térségnek. Kritikus méretű az elvándorlás. Alacsony bérek, a versenyképes oktatás és stabil egészségügyi ellátás hiánya, elértéktelenedett ingatlanok, elmaradott infrastruktúra.

- Kaposváriként mit tud ajánlani a választókörzet kistelepüléseinek?

Minden észszerű helyi kezdeményezést bátorítani és támogatni fogok, mert a jobb életkörülményeket így együttes erővel teremthetjük meg. Használjuk ki az adottságainkat, a turizmus például egy kitörési pont lehet a zselici térségnek. A napi problémák orvoslása mellett ezekre a lehetőségekre kiemelten érdemes fejlesztési forrásokat biztosítani. A lezsírozott pályázatoknak véget vetünk. A települések valódi igényeit fogjuk támogatni.

- Melyik a kedvenc kaposvári sportcsapata? Ki a legkedvesebb kaposvári sportolója?

Külön nem emelnék ki senkit, mert minden sportot szeretek. Főként azokat, amelyeket amatőrök a saját egészségük érdekében maguk is gyakorolhatnak! Úgy 50 éves kor körül jönnek rá sokan, hogy ez elmaradt, de jó esetben még akkor sem késő!
Az egészségünk komoly felelősség, hiszen ebben a korosztályban még lehetünk aktív szülők, nagyszülők, a munkánkra is számítanak, ezért mentálisan és fizikailag is jó formában kell lenni és ennek az egyik alapja a sport!

- Melyik darabot nézné meg legszívesebben újra a színházban?

A mi csodálatos színházunkban nem egy régi darabot néznék meg újra, hanem egy új, pártpolitika-mentes korszak első bemutatóját. Megtisztelő lenne, ha a választásokat követően én közölhetném a társulattal, hogy mostantól önállóak, megválaszthatják a saját vezetőiket és szabadon dolgozhatnak.

Márki-Zay Péter (b), Horváth Ákos Ervin (j)

- Melyik a kedvenc utcája Kaposváron? És a kedvenc városrésze?

Az egész várost szeretem, itt élek születésem óta. De ha valamit meg kell nevezni, akkor talán a hangulata, szélessége, hatalmas fái végett a Németh István fasort említeném. Városrészként természetesen a Kecelhegy, 1990 óta ott élek a családommal egy igen jó lakóközösségben.

- Mi a Zselic legmagasabb pontja és merre található? De kérjük ne forduljon a Google-hoz! 😊

Arra tippeltem volna, hogy a kardosfai kilátó. Amikor arra kirándulunk a családdal, már csak azért is megmásszuk. De ezek után persze, hogy utánanéztem, így már tudom: a legmagasabb pont neve Hollófészek. Erről a Trónok harca jutott eszembe…

- Ön szerint hány potentát tud ollóval a kezében felsorakozni egy ötméteres, nemzeti színű szalag mögött, ha azt akarják, látszódjon a felirat a szalagon, s mindenki ki is tudja nyisszantani a saját darabkáját? 

Láttunk erre már példát – számomra az Új 67-es elhíresült „részátadása” volt ijesztő. Hihetetlen, hogy képesek voltak a politikai haszonszerzés miatt az ott látott színjátékra. Nem hiszem el, hogy nem volt köztük egy felelős vezető, aki azt mondja: „Fiúk, ezt már ne!”

- Kampányban négy helyszínen hány méter félkész járdát tud átadni, ha közben egy óvodába, egy kutyamenhelyre és egy idősek otthonába is el kell mennie mondvacsinált okokból fotózkodni?

A kampány és a politikusok sajnos már csak ilyenek. Nekünk pártonkívüli civileknek ez ugyanúgy furcsa és nevetséges, mint az emberek többségének. Nyilván vannak olyan örömteli alkalmak, amik megemlékezést, megnyitót, ünneplést érdemelnek, de nem hiszem, hogy ezeket politikai célra kellene bárkinek is felhasználnia. Országgyűlési képviselőként szívesen elmegyek majd a választókörzetemben minden közérdekű eseményre, de ezeknek nem rólam vagy más vezetőkről kell szólnia.

-A 2019-es önkormányzati választási kampány során többen offshore-ozással vádolták. Felszámolta már az offshore érdekeltségeit?

Nem vádoltak, hanem rágalmaztak. Van egy cégem, aminek Pest megyében van a székhelye, mivel azon a környéken folytat tevékenységet és ott is fizet adót. A 27 éve alapított kaposvári cégem viszont helyben tevékenykedik és Kaposváron fizeti az adót is. Ennyi az egész, mára már szerintem lerágott csont. 

-Úgy hallani, hogy nem éppen felhőtlen a viszonya a helyi ellenzéki pártok képviselőivel. Nem szeretik Önt?  

A politika nem arról szól, hogy ki kit szeret. A kormányváltás érdekében összefogásra van szükség. Aki ezt nem érti meg, az nem érti az ellenzéki szavazókat sem. Az összefogásnak köszönhetően esélyünk van 22-ben a kormányváltásra, ehhez nem egymással kell foglalkoznunk, hanem a Fidesszel.