Távozik a Momentum éléről Fekete-Győr András

2021-10-10 21:38 | #Momentum #Fekete-Győr András

Közel kétharmados arányban megvonta a bizalmat Fekete-Győr Andrástól a Momentum küldöttgyűlése – értesült a 24.hu vasárnap este.

A bizalmi szavazáson a tagság még kétharmaddal támogatta volna posztján Fekete-Győrt (ebben a körben minden Momentum-tag szavazhatott), azinban a küldöttgyűlés, mely a Momentum legfőbb döntéshozó szerve, kétharmados többséggel a távozása mellett voksolt.

Kedden kezdeményezett bizalmi szavazást maga ellen Fekete-Győr András. Az ellenzéki előválasztáson csak 3,4 százalékot elérő politikus a nem várt rossz eredménnyel indokolta döntését. A pártelnökre még annyian se szavaztak, mint amennyi aláírást összegyűjtött az induláshoz.

Sajnos nem sikerült demonstrálnom a kormányzóképességet, és nem sikerült esélyes jelöltté válnom az első forduló végéig. (…) A legtöbb választói visszajelzés a fiatalságomra és a kormányzati tapasztalat hiányára irányult. Mindkettő jogos és mindkettő igaz.

Fekete-Győr nem érezte úgy, hogy távoznia kellene a párt éléről. Egy október 1-jén délelőtt tartott háttérbeszélgetésen még azt mondta: nem tervez lemondani.

A 24.hu értesülése szerint Fekete-Győr András le is mondott elnöki posztjáról.

A Momentum Kaposváron is gyengén szerepelt. 2019-ben, a 6 ellenzéki pártra az EP választáson Kaposváron leadott szavazatok alapján, még 20 százalékos részaránya volt az ellenzéken belül, az előválasztási eredmény már csak 10 százalékot mutatott. A Publicus intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján pedig már nem jutna be a párt önállóan a parlamentbe. 

A párt egyelőre nem reagált a portál megkeresésére.

Fekete-Győr András megalakulása óta vezette a Momentumot. A 2017-es Nolimpia-kampány meghatározó arca volt.

Borítókép: MOHOS MÁRTON / 24.HU