"Sólyomszem" - írta Huszka Imre a látássérült Fejes Istvánnak

2021-10-18 14:27 | #Huszka Imre #Fejes István #Kaposváriakét Egyesület #testszégyenítés

Az Átlátszónak is dolgozó újságíró szerint ő nem tudta, hogy a férfi fogyatékossággal él. A gúnyt kapó Fejes István azonban azt állítja, hogy Huszka egészen biztosan tisztában volt vele, hogy fél szemére nem lát. Sokak szerint ez egy súlyos testszégyenítés, és a legaljasabb megnyilvánulások egyike.

Még szeptember 18-án jelent meg a kaposvári Kapost.hu portál Facebook-oldalán az "Ember a markolókanálban: primitív hazugságokkal próbálja kimosni magát Horváth Ákos az illegális közúti versenyzés botrányából" című cikk posztja. Ehhez szólt hozzá a Kaposváriakért Egyesület elnöke Fejes István.

Fejes aztán nem sokkal kommentjére az oldal nevében kapott választ, amiben az azt író admin Sólyomszemnek nevezte a születésétől fogva egyik szemére látássérült férfit. Sokak szerint ez egy súlyos testszégyenítés, és a legaljasabb megnyilvánulások egyike.

A Kapost impresszumában Huszka Imre szerepel, mint az oldal szerkesztője. Hozzá fordultunk hát, hogy megtudjuk, a kommentet ő írta-e, amennyiben pedig valóban ő volt, úgy tudta-e korábban, hogy Fejes látássérült. A szerkesztőtől egyúttal azt is megkérdeztük, hogy milyen gazdasági társaság áll a kapost.hu kiadói tevékenysége mögött.

Huszka válaszában ragaszkodott hozzá, hogy azt csakis terjedelmében közölhetjük, íme:

„Tisztelt Farkas Balázs! A KAPOS-T Facebook oldalán megjelenő kommentekért „Paizs Lajos" a felelős, akinek a személye az Ön számára nyilván nem ismeretlen, miután ő volt korábban, Ön előtt a szintén Ungár Péter érdekeltségi körébe tartozó kaposvári LMP-s pártpropaganda-oldal, a kpsvr.hu „felelős kiadója".

Az Ön által említett ügyről ennélfogva kevés információm van: Fejes István egészségi állapotáról, miután azt felénk a legszigorúbb magánügynek tekintik, Önnel ellentétben, aki a távoli Szombathelyen meglepő részletek birtokában van, semmit nem tudok. Nekem csupán egy sötét, tekintetet elrejtő szemüvegről vannak emlékeim, melyet futó találkozásaink mindegyikén viselt.

A „Sólyomszem" becenevet, melyen városszerte emlegetik, egészen más miatt kapta tudomásom szerint: 2019-ben, amint azt a KAPOS-T is megírta, egy megbeszélésen lelövéssel fenyegette meg Nadrai Norbertet, aki a kaposvári önkormányzati választáson az egyik vetélytárs, a „Szőlősgazdák" listavezetője volt. A történet a KAPOS-T írásában, melynek állításait az érintett, Fejes István sem cáfolta soha, s amelyeket tanúkkal tudok igazolni, részletesen olvasható:

https://www.kapost.hu/haboru-valasztasi-hirek/

Amint talán ön is tudja, Sólyomszem J. F. Cooper Az utolsó mohikán c. regényének egyik szereplője, aki legendás céllövő tudományáról híres – innen tehát a becenév. Egyebekben, ha Ön Fejes Istvánnak a kaposvári közéletben folytatott kártékony, toxikus tevékenységével kíván részleteiben megismerkedni, szívesen állok rendelkezésére.

Második kérdésére adott válaszom egy fokkal egyszerűbb: semmilyen."

Természetesen megkerestük Fejes Istvánt is, aki válaszában ezt írta:

Úgy gondolom, hogy kevés aljasabb dolog van annál, mint amikor valaki egy embertársunk testi hiátusán élcelődik vagy gúnyolódik. Ennél még rosszabb, ha az illető mindezt nagyobb nyilvánosság előtt teszi – például egy ún híroldal mögé rejtőzve – kihasználva, hogy mondandója sok emberhez ér el. 

Nos nyilván engem is mélységesen sértett, amikor a szóban forgó illető „Sólyomszemként” aposztrofálva gúnyolódott rajtam. 

És ha ezt még lehet tovább fokozni, akkor az mindenképpen az, amikor a bocsánatkérés helyett szánalmas magyarázkodásba bonyolódva próbálja menteni a menthetetlent. Nézzük tételesen: 

1. a szemüveg, amit hordok az fényre sötétedő lencsével van ellátva, ami napsütésben valóban sötét, de ha nincs napfény, akkor teljesen átlátszó, zárt térben meg különösen. Huszka Imrével még 2019 tavaszán folytattunk egy bő órás beszélgetést egy kávéházban, ahol egymással szemben méteres távolságban ülve kizárt, hogy ne vette volna észre nyilvánvaló testi hiányosságomat. Azóta is több alkalommal találkoztunk, a választási plakátomon is jól látszik ez, szóval állítása nyilvánvalóan teljesen valótlan.

2. A Sólyomszem gúnynév állítólagos eredetének magyarázata pedig önmagában is szánalmas, annak hivatkozási alapja csupán kitaláció. A Kapos-T írásokban megjelenő számtalan hazugság cáfolata teljesen felesleges erőfeszítés – ez többször bebizonyosodott. Az írója oly mértékben tévedhetetlennek képzeli magát, hogy képtelen bármilyen korrekcióra, és amennyiben valaki ezt mégis megpróbálja, azt kapásból behelyezi a „notórius hazudozó” skatulyába, ahonnan kikerülni lehetetlen. Szóval az, hogy a Kapos-T valamely írását nem cáfoltuk az semmit sem jelent.

Huszka nem csak a Kapost szerkesztője, de az Átlátszó kaposvári tudósítója is. Megkerestük Bodoky Tamást, a lap főszerkesztőjét, hogy megtudjuk, vállalható-e egy olyan munkatárs - még ha külsős tudósító is -, aki személyeskedéssel, gúnyolódással válaszol vissza egy látássérült közéleti szereplőnek.

Bodoky válaszában azt írta, hogy Huszka a megnyilvánulását nem az Átlátszó oldalán, annak nevében tette meg, hanem a saját oldalán írta meg, így ahhoz nekik közük nincsen.  

Az Átlátszó azokért a cikkekért tud felelősséget vállalni, amik nálunk jelennek meg. Azokban garantáltan nincs és nem is lesz személyeskedés, minősítgetés, sértegetés. Ugyanakkor nem gondoljuk azt, hogy rendőrködnünk kellene a vidéki tudósítóink, vagy bárki más privát véleménynyilvánítása, annak esetlegesen kifogásolható stílusa fölött a Facebookon vagy máshol - írta a lap főszerkesztője.