Felder - A szállodából Mészáros Lőrinc rakja el az extraprofitot

2021-11-06 11:48 | #LMP #Zöld #Felder Frigyes #Kanász-Nagy Máté

Tegnap tartott sajtótájékoztatót az LMP a Virágfürdő mellé tervezett négycsillagos szállodáról, melynek üzemeltetési jogát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels kapta meg. Felder Frigyes szerint 100 év múlva térül meg a beruházás, az extraprofitot pedig Mészáros cége fölözi le. Kanász-Nagy Máté a zöldpárt társelnöke hangsúlyozta, a zöld ügyek képviseletére az LMP, illetve a párt Zöld garancia programja jelenti a biztosítékot. 

Felder Frigyes és Kanász-Nagy Máté

A zöldpárti politikus többek között a következőket mondta:

A város 10 milliárd forintból építi meg a szállodát és cserébe, évente 121 millió forintot kap Mészáros Lőrinc cégétől az üzemeltetés fejében. Ez azt jelenti, hogy 100 év múlva fog megtérülni a beruházás. Még meg sem születtek azok a kaposváriak, akik megérik a beruházás megtérülését.

Ha igaz lenne, hogy hatalmas turisztikai fejlődés előtt áll Kaposvár, ahogy Szita Károly és a cég képviselői állítják, akkor miért nem piaci alapon fektet be Mészáros Lőrinc Kaposváron?

Ami itt látunk az az: hogy a mi pénzünkből megépítik a szállodát, az extraprofitot zsebre rakja Mészáros Lőrinc cége, és egy picit visszacsöpögtet a városnak is. Számításai szerint minden 100 forint bevételből 10 forintot kap a város, a többi 90-et pedig elteszik. Ez egy valakinek jó üzlet és az nem más, mint Mészáros Lőrinc. Ha lenne a beruházásnak össztársadalmi hasznossága, akkor az LMP elfogadná a szálloda létjogosultságát, de most csak egyvalaki hasznát látják: Mészáros Lőrincét.

Szendefy Mária, Felder Frigyes és Kanász-Nagy Máté

Felder Frigyes szerint a 10 milliárd forintot el lehetne költeni hasznosabban is:

Például a külvárosi területeken út- és járdafelújításra, hogy az idősek ne törjék ki a bokájukat egy-egy szakaszon, illetve a kismamák akadálytalanul tolhassák a babakocsijukat.

10 milliárdból lehet csinálni egy korszerű tömegközlekedést. Nem 42%-kal csökkenteni a járatok számát, hanem sűríteni azokat. Akkor lenne utazóközönség is.

10 milliárdból jutna a légszennyezettséget mérő állomások kiépítésére is. Ezt, Szita Károly évek óta ígérgeti, de még semmi nem valósult meg belőle. Ezen a télen is az LMP fogja elvégezni a légszennyezettség mérést Kaposváron, melyet folyamatosan közzé is tesznek.

Kanász-Nagy Máté elmondta: a fenntartható jövő, a klímaváltozás hatásainak kivédéséért atomenergia-mentes országgá kell tenni Magyarországot. Ezért kormányváltás esetén nem csak “vizsgálgatni” fogják, hanem azonnal felmondják a Paks II. szerződést.

A program fontos eleme a társadalmi igazságosság is. Ezért béremeléseket kívánnak végrehajtani a közszférában, a szociális és kulturális szektorban, az egészségügyben és az oktatásban. Olyan többkulcsos adórendszert kívánnak bevezetni, hogy a minimálbér adómentes legyen és az átlagbért keresők is több tízezer forinttal többet vihessenek haza, mint jelenleg – ismertette.