Szendefy - Erdőírtással járhat a kaposvári biomassza fűtőmű működése

2021-11-07 17:26 | #biomassza fűtőmű #Kaposvár #Szendefy Mária #LMP #Zöld

Pénteken tartott sajtótájékoztatót Szendefy Mária, az LMP Somogy megyei elnöke, és Kanász-Nagy Máté a zöldpárt társelnöke. Szendefy elmondta, hogy erdőírtással járhat a biomassza fűtőmű működése, ahogy ez a Mecsekben is megfigyelhető. A zöldpárt megyei elnöke aggódik a por és a füstgázok miatt is, melyek az északi szélirány miatt a városi levegőt fogják terhelni.  

Szendefy elmondta, a közbeszerzési eljárásban megjelent információ szerint 4,1 milliárd forintból tervez biomassza erőművet létrehozni az önkormányzat. Nehezen érthető, hogy az eredetileg 1,6 milliárd forintra tervezett beruházási költség, hogy nőtt pár év alatt a többszörösére? 

Ahogy a fürdő mellé tervezett hotelnél, itt is kérdéses, hogy milyen forrásokat vonna be az önkormányzat? 2019-ig rendelkezésre állt 733 millió forint EU támogatás a kohéziós alapból, de ennek határideje lejárt.

A fűtőmű üzemeltetéséhez faaprítékot használnának, kb. 20-24 ezer tonnára lenne szükség, ami vélhetően a közeli Zselic erdőségben keletkező erdészeti hulladék lenne. Kérdéses azonban, hogy keletkezik-e ennyi faapríték a normál erdőgazdálkodás során?  

Szendefy Mária aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a pécsi erőműhöz hasonló fokozott erdőírtást eredményezne a Zselicben egy ilyen fűtőmű felépítése. Mégha ezeket a fákat újra is telepítik, egy fiatal ültetvény erdő nem pótolja a több évtizedes, beállt magas fajgazdagságú erdőket. Azt is fontos megjegyezni, hogy a talajnak is szüksége van a szerves anyagra, az erdő felporszívózása nem kedvez sem a talaj megújulásának sem a korhadékban, avar alatt élő élővilágnak, a biológiai sokféleségnek.

További aggodalmat szül, hogy a fűtőmű építése során nitrogén-oxid, por és füstgáz keletkezik, amit az uralkodó észak-északnyugati szélirány javarészt behordhat majd a városba. 

Az LMP Magyarország Zöld Pártja csak olyan energiatermelést tud támogatni, amely a biológiai sokféleség szempontját is figyelembe veszi, amely garantálja, hogy a Zselic gazdag élővilágú erdősége nem válik egyszerű faültetvénnyé, továbbá alapvető elvárás, hogy az égés során keletkező füstgáz és egyéb káros anyagok semmiképp ne kerüljenek a levegőbe, és a városban élők és dolgozók egészséghez való joga semmilyen mértékben ne sérüljün a fűtőmű miatt.  

Kanász-Nagy Máté elmondta: a fenntartható jövő, a klímaváltozás hatásainak kivédéséért atomenergia-mentes országgá kell tenni Magyarországot. Ezért kormányváltás esetén nem csak “vizsgálgatni” fogják, hanem azonnal felmondják a Paks II. szerződést.

A program fontos eleme a társadalmi igazságosság is. Ezért béremeléseket kívánnak végrehajtani a közszférában, a szociális és kulturális szektorban, az egészségügyben és az oktatásban. Olyan többkulcsos adórendszert kívánnak bevezetni, hogy a minimálbér adómentes legyen és az átlagbért keresők is több tízezer forinttal többet vihessenek haza, mint jelenleg – ismertette.